Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Grlić Radman u Subotici uoči razgovora s Ivicom Dačićem: "Premda je od rata prošlo više od 30 godina, rane su još svježe"

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: Goran Mehkek/Cropix
Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman posjet Subotici i hrvatskoj zajednici na sjeveru Vojvodine započeo je u subotu obilaskom Hrvatske kuće u izgradnji i tom je prigodom poručio da je njegov dolazak prigoda da s predstavnicima Srbije razgovora o dobrosusjedskim odnosima dviju država.

Nakon posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću ministar Grlić Radman će razgovarati sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. Uoči toga susreta izjavio je da će se razgovarati "u dobroj vjeri, u interesu Srbije i Hrvatske, dvaju naroda". "U interesu dobrosusjedskih odnosa, jer razgovarati se mora", dodao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ponovni rast napetosti Srbija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj: Žestoko reagirali zbog izjava Grlića Radmana Ivica Dačić Diplomatski rat sa Srbijom Ne smiruju se reakcije na izjavu Grlića Radmana, pljušte nove uvrede: "Bili ste kao trabanti veći nacisti od nacista"

Istaknuo je da postoje određena otvorena pitanja koja su posljedica Domovinskog rata. "Premda je prošlo više od 30 godina, rane su još svježe. Tu prije svega govorimo o 1816 nestalih i odvedenih osoba u Hrvatskoj", naveo je.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Kontroverzna odluka Grlić Radman o Dodikovu odlikovanju Putina: "To je nekakva njemu svojstvena zabava"

Grlić Radman istaknuo je da će otvorena pitanja, ako se ne rješavaju, "opterećivati buduće naraštaje i odnose dviju država". Dodao je kako će se razgovarati o hodogramu djelovanja koji bi trebao početi bilateralnim konzultacijama, sastankom državnih tajnika za otvorena pitanja.

"To je taj mehanizam koji treba ponovno uspostaviti. Mi imamo osobu, a sada čekamo i da srbijanska strana imenuje svojega koordinatora", izjavio je ministar. Zaključio je kako je Hrvatska kuća, čiju izgradnju financira Hrvatska, primjer da Hrvati u Srbiji imaju snažnu podršku matične domovine.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman ''ODLEĐIVANJE ODNOSA'' Grlić Radman dan uoči Dačićeva dolaska: ''Popit ćemo kavu. Razgovarati se mora''

Nakon susreta s kolegom Ivicom Dačićem ministar Grlić Radman će posjeti sjedište Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a poslije će izaslanstva Hrvatske i Srbije u pratnji predstavnika hrvatske i srpske manjine Tomislava Žigmanova i Milorada Pupovca biti gosti Velikog prela koje bunjevački Hrvata u Bačkoj svakoga siječnja priređuju od 1879.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene