Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predat će kemijsko oružje

SAD i Rusija postigle dogovor: Siriji rok od tjedan dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Rusija postigle su danas u Ženevi dogovor o kontroli sirijskog kemijskog oružja, izjavio je američki državni tajnik John Kerry nakon razgovora sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim.

John Kerry je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je postignut dogovor o metodologiji uklanjanja i uništavanja kemijskog oružja te da su se SAD i Rusija dogovorili o broju i tipu oružja čiji popis Sirija mora predati u roku od tjedan dana.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

>> Ban Ki-moon optužio Asada za 'zločine protiv čovječnosti'

Američki je državni tajnik kazao da su se SAD i Rusija dogovorile da Sirija mora dopustiti UN-u da prekontrolira sva mjesta, a da napori prema uklanjanju oružja te pripreme za konferenciju 'Ženeva 2' trebaju biti povezani i paralelni.

Sergej Lavrov je naglasio da je dogovor utemeljen na konsenzusu i kompromisu te da su dvije strane postigle cilj.

Francuska pozdravlja dogovor o Siriji

Francuski šef diplomacije Laurent Fabius pozdravio je američko-ruski dogovor u Ženevi o eliminaciji sirijskog kemijskog oružja.

'Nacrt dogovora važan je napredak', ocijenio je ministar. Ipak, 'Francuska će uzeti u obzir izvješće inspektora UN-a o pokolju u Damasku 21. kolovoza, koje se očekuje u ponedjeljak, kako bi formirala svoje stajalište', dodao je.

Sjedinjene Države i Rusija postigli su u Ženevi dogovor o planu eliminacije sirijskog kemijskog oružja koji Damasku daje tjedan dana kako bi objavio popis tog oružja radi njegove eliminacije do sredine 2014. i koji predviđa usvajanje rezolucije UN-a.

Fabius i njegovi američki i britanski kolege John Kerry i William Hague trebali bi u ponedjeljak u Parizu razgovarati o 'sadržaju (dogovora) kao i o uvjetima njegova usvajanja i provedbe', dodao je.

Fabius bi u utorak trebao posjetiti i Moskvu, dok bi prije toga u nedjelju trebao posjetiti Peking kako bi s kineskim kolegom Wang Yijem razgovarao o sirijskoj krizi.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene