Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjela preživjeti

Žena koja je pobijedila smrtonosnu bakteriju: 'Ne znam gdje sam se zarazila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nicoletta Pabst je zasad jedina izliječena pacijentica koja je bila zaražena s E. Coli.

41-godišnja Nicoletta se razboljela prije dva tjedna u Hamburgu, no nakon uspješnog tretmana puštena je iz bolnice. Lagani grčevi u stomaku i proljev, kaže, nisu joj toliko smetali koliko krv u stolici. Kad su se simptomi počeli pojavljivati muž je brzo odveo u bolnicu. Nakon trosatnog čekanja dala je uzorke krvi i stolice i liječnici su joj rekli da može ići kući jer po nalazima nije postojala opasnost od otkazivanja bubrega. Nicoletta priča kako je u bolnici vladala nevjerojatna gužva te se tražio bolesnički krevet viška.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriva im bakterija Povrće sve jeftinije - rajčica tri, a salata jednu kunu Slika nije dostupna Traže odštetu Hrvatski seljaci zbog E. Coli izgubili deset milijuna eura

Nekoliko ljudi je čak bilo vraćeno kući da bi opet došli za koji dan s još težim simptomima. Tako je bilo i s njom. Kod kuće joj se stanje toliko pogoršalo da je ujutro muž opet nazvao Hitnu pomoć. Nicoletta od iscrpljenosti i bolova nije mogla ustati iz kreveta. Primljena je u Asklepios bolnicu i to u izolirani odjel u koje je osoblje moglo ući samo sa zaštitnom odjećom. Njeno stanje se rapidno pogoršavalo, liječnici su je ispitivali o tome što je jela, a njena djeca nisu smjela ići u školu.

Još uvijek nepoznat uzrok

No bez obzira na mjere, liječnici ni do danas nisu uspjeli otkriti izvor zaraze koji je uzeo 19 života, od kojih je znatno više žena. Nicoletta je u bolnici bila tjedan dana. Bila je priključena na infuziju i liječnici su joj, usprkos preporuci WHO-a, liječili antibioticima. 'Tijekom tog vikenda primila sam četiri litra infuzije i antibiotike što je počelo djelovati u trenucima sam se počela osjećati bolje', kazala je Nicoletta koja je iz bolnice puštena nakon dva dana od primanja prvog antibiotika.

Antibiotici ipak zabranjeni

Njena djeca kreću ponovno u školu, život se vraća u normalu, no Nicoletti još nije jasno kako se uopće uspjela zaraziti bakterijom. 'Jeli smo salatu, jagode, meso, sve kao i inače samo znam da taj tjedan nismo nigdje išli jesti vani. Također, kao obitelj svi jedemo isto i unatoč tome, samo sam ja bila zaražena', pita se. Nagađa se kako je uzrok tomu činjenica da žene više sudjeluju u pripremi hrane za cijelo domaćinstvo te da možda zbog toga se i više podložniji zarazi.

Iako su očito antibiotici izliječili Nicolettu, njemački ministar zdravstva Daniel Bahr upozorio je jučer liječnike da ne koriste antibiotike za liječenje. No, neki liječnici su ulovljeni u nekonvencionalnim terapijama liječenja kao što su terapija antitijelima ili antibioticima iz prostog razloga što tradicionalno liječenje nije pomagalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene