Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može trajati danima

Zemlju će u petak pogoditi geomagnetska oluja: Hoćemo li ostati bez mobitela, interneta, GPS-a..?

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Zemljino magnetsko polje u petak će pogoditi geomagnetska oluja - fenomen koji može utjecati na elektromreže, satelite i avionske linije i prouzročiti zastoj čitavog svijeta.

Geomagnetska oluja privremeno je ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrokuju je Sunčeve aktivnosti - udarni val i oblak magnetskog polja Sunčeva vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase napadaju Zemljino magnetsko polje tri dana nakon Sunčevih aktivnosti. Geomagnetske oluje obično traju dan ili dva, ali mogu trajati i danima.

Pročitajte i ovo Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Prirodni proces Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza Super Mjesec (Foto: AFP) U nedjelju Prvi i jedni put u 2017.: Stiže nam jedan od najfotogeničnijih prizora na nebu

Geomagnetsku oluju koja će u petak, 19. siječnja, pogoditi Zemlju Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje oceana i atmosfere (NOAA) klasificirali su kao G-1. Na njihovoj skali to je geomagnetna oluja najslabije jačine. No priopćili su kako bi svejedno mogla prouzročiti "slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji utjecaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju".

Strah od geomagnetskih oluja nije neopravdan. Oluja kategorije G-5 utjecala bi na električnu energiju i sigurnosne sustave diljem svijeta – moglo bi doći do potpunog urušavanja sustava računalnih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima, što bi prouzročilo nestanak struje diljem Zemlje. Oluja jačine G-5 može naštetiti i radiovalovima te tako stvoriti potpuni kaos u društvu – ne bi radili mobilni telefoni, GPS ni internet

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase zajedno napadaju Zemljino magnetsko polje 3 dana nakon Sunčevih aktivnosti (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Carringtonov događaj najveća je zabilježena geomagnetska oluja u povijesti. Dogodila se u rujnu 1859. godine. Izazvala je iskrenje zemaljskih telegrafskih linija, a čak je i zapalila neke telegrafske urede i onesposobila tzv. "viktorijanski Internet".

U nešto skorije doba poznat je slučaj iz 1989. godine, kada su za vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru tjedan dana.

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude tek se počeo proučavati, ali poznato je da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema sa navigacijom te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene