Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bankarska elita

Zelenski u Davosu na sastanak s vodećim svjetskim investitorima: Ondje je zbog jednog razloga

Aktualno Galerija Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: Afp Svjetski moćnici u švicarskom gradu Davosu - 1 Svjetski moćnici u švicarskom gradu Davosu - 1 Foto: Vijesti u 17 Svjetski moćnici u švicarskom gradu Davosu - 2 Svjetski moćnici u švicarskom gradu Davosu - 2 Foto: Vijesti u 17 Svjetski moćnici u švicarskom gradu Davosu - 3 Svjetski moćnici u švicarskom gradu Davosu - 3 Foto: Vijesti u 17 +0 Svjetski moćnici u švicarskom gradu Davosu - 4 Galerija 1/5 >>
Volodimir Zelenski sastao se s direktorima JPMorgan i drugim investitorima u Davosu kako bi privukao privatni kapital za obnovu Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da se u utorak u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) sastao s direktorima tvrtke JPMorgan, najveće američke investicijske banke, te drugim velikim međunarodnim investitorima.

"Za nas je važno privući privatni kapital za obnovu Ukrajine. Nadam se da će JPMorgan pomoći da privučemo veliki broj globalnih investitora i korporacija ukrajinskom gospodarstvu", napisao je Zelenski na Telegramu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nekoliko njih Uhvaćen 26-godišnjak u Skradinu: Krijumčario strane državljane u kombiju sa splitskim registracijama

Prema uredu ukrajinskog predsjednika, na sastanku su sudjelovali izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon te ostali direktori tvrtke i uprave ostalih investicijskih kuća, uključujući BlackRock, Bridgewater Associates, Carlyle Group, Blackstone, Dell i ArcelorMittal.

Ukrajinsko ministarstvo gospodarstvo je priopćilo da je na sastanku sudjelovalo oko 100 direktora, a raspravljalo se o privatnim investicijama kako bi zemlja obnovila i modernizirala svoje gospodarstvo i infrastrukturu koja je teško oštećena tijekom skoro dvogodišnjeg rata.

Ukrajinsko gospodarstvo se prošle godine pokazalo boljim od očekivanog, s rastom BDP-a u 2023. od pet posto, nakon pada od 22,8 posto 2022.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krađa u susjedstvu Iz termoelektrane nestalo 100 tona bakra: "Shvatili su da pumpa ne radi jer više nema kabela"

Za ovu godinu vlada predviđa rast BDP-a od 4,6 posto.

Zelenski je na sastanku istaknuo potrebu razvoja i primjene financijskih instrumenata koji bi spajali privatni i javni kapital.

Julia Svirienko, zamjenica premijera i ministrica gospodarstva, kazala je da vlada provodi gospodarske reforme kako bi poboljšala investicijsku klimu i olakšala poslovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene