Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Zdravku Tolimiru doživotna zatvorska kazna za Srebrenicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud (ICTY) nepravomoćno je izrekao doživotnu zatvorsku kaznu pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja generalu Zdravku Tolimiru optuženom za genocid u Srebrenici.

Suci su rekli da je general Zdravko Tolimir bio 'desna ruka' generalu Ratku Mladiću kojeg se smatra glavnim arhitektom ubojstva 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. godine, piše ABC News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuju isto Mladiću i Karadžiću Srebreničke žrtve zadovoljne doživotnom presudom Tolimiru Slika nije dostupna Pokolj u Srebrenici Haag za Tolimira traži doživotni zatvor

'Raspravno je vijeće većinski... utvrdilo da ste krivi za kazneno djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida', kazao je predsjedavajući vijeća njemački sudac Christoph Fluegge čitajući obrazloženje presude kojom je utvrđeno da je prema dokazima izvedenima na ovom suđenju na području Srebrenice ubijeno najmanje 4.970 muslimana. On je pojasnio kako taj broj predstavlja konzervativnu procjenu ukupnog broja ubijenih nakon pada srebreničke enklave.

>> Haag za Tolimira traži doživotni zatvor

Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka pothvata političkog i vojnog vodstva Republike Srpske čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je proglašen krivim i za djela istrebljenja, ubojstva, progona i prisilnog premještanja Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995. Predsjedavajući sudac, koristeći riječi svjedoka, opisao ga je kao desnu ruku te 'oči i uši' generala Mladića.

Presudom je utvrđeno da su masovna ubojstva stanovnika Srebrenice i Žepe, ali i trojice muslimanskih lidera u Žepi, protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljala genocid jer su imala za cilj uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.

Pred ICTY-ijem je zločin u Srebrenici kvalificiran kao genocid u pravomoćnoj presudi bivšem zapovjedniku Drinskog korpusa generalu Radislavu Krstiću koji je osuđen na 35 godina zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida te u nepravomoćnim presudama protiv skupine zapovjednika u vojsci bosanskih Srba koji su zbog genocida ili pomaganja u genocidu osuđeni na kazne zatvora od 35 godina zatvora do doživotne kazne.

Pred Haškim sudom doneseno je još nekoliko presuda za pokolj u Srebrenici koje su taj zločin kvalificirale kao zločine istrebljenja i ubojstva. (Hina / T.Š. / I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene