Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju isto Mladiću i Karadžiću

Srebreničke žrtve zadovoljne doživotnom presudom Tolimiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge koje okupljaju žrtve genocida u Srebrenici izrazile su zadovoljstvo presudom doživotnog zatvora pomoćniku Ratka Mladića, generalu Zdravku Tolimiru, ističući očekivanje da će istu kaznu doživjeti Mladić i bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić.

'Najvažnije je da je osuđen po točki o genocidu. Iznošenjem presude Tolimiru donesena je pravda za jedan dio onog što smo mi u Srebrenici doživjeli i preživjeli', rekla je predsjednica udruge srebreničkih majki Munira Subašić. Dodala je da ta presuda predstavlja tek malu zadovoljštinu za više tisuća Srebreničana koje su u ljeto 1995. godine likvidirale srpske snage.

Predstavnica udruge srebreničkih majki Sabaheta Fejzić izrazila je očekivanje da će istu presudu dobiti Karadžić i Mladić. Predstavnici srebreničkih stradalničkih udruženja poručili su i da je ova presuda najbolji demanti pokušaja nijekanja genocida na području istočne Bosne.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

>> Zdravku Tolimiru doživotna zatvorska kazna za Srebrenicu

Haaški sud u srijedu je nepravomoćno osudio generala vojske bosanskih Srba Zdravka Tolimira na kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u genocidu na području Srebrenice i Žepe, te se presudom potvrdilo da se na istoku Bosne u srpnju 1995. dogodio genocid. Tolimir (64) je tijekom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Pred Haaškim sudom doneseno je još nekoliko presuda za pokolj u Srebrenici, koje su taj zločin kvalificirale kao zločine istrebljenja i ubojstva. Po dostupnim podacima, postrojbe bosanskih Srba su u srpnju 1995. godina likvidirale oko 8.000 zarobljenih bošnjačkih civila i vojnika, što je najteži ratni zločin počinjen na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene