Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni

Zbog predoziranja začinom muškarac završio u bolnici jer mu je eksplodirao žučni mjehur

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Stručnjaci upozoravaju da se popularni dodatak ne preporučuje osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale.

Popularni začin, odnosno aktivni dio kurkume poznat kao kurkumin, pokazao se vrlo opasnim za 69-godišnjeg muškarca koji je zbog prekomjerne konzumacije završio u bolnici s rupturom žučnog mjehura.

Protuupalni kurkumin povezan je s čitavim nizom dobrobiti, u rasponu od kontrole dijabetesa do liječenja artritisa. Ovi snažni učinci pretvorili su kurkumin u popularan dodatak prehrani.

No on se pokazao izuzetno opasnim za 69-godišnjaka koji je došao na odjel hitne pomoći u New Yorku nakon tri dana zbog jakih bolova u trbuhu, prsima, povišene temperature te znojenja. Bol koju je opisao širila se sve do gornjeg dijela njegovih leđa.

Dok su mu liječnici pregledavali pluća i kardiovaskularni sustav, nisu mogli pronaći krivca za spomenute probleme. No, CT prsnog koša pokazao je da mu je prsnuo žučni mjehur i da ima žučni kamenac od jednog centimetra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio u bolnici Muškarac se predozirao vitaminom D: Tri mjeseca je povraćao, imao grčeve, naglo mršavio...

69-godišnji muškarac četiri je mjeseca uzimao dnevnu dozu od 1500 do 2000 mg kurkumina. No, kako stručnjaci upozoravaju, popularni dodatak ne preporučuje se osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale.

Pročitajte i ovo Proizvodi povučeni s tržišta - 2 VELIKE ŠTETE Povlačenja proizvoda s polica sve su češća, je li građanima ugroženo zdravlje? "Vrijednost koja je dozvoljena u hrani 100 je puta niža od one koja bi mogla imati štetan utjecaj"

Međutim, također se pokazalo da žuti začin smanjuje rizik od žučnih kamenaca kod onih koji ih prije nisu imali.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene