Još jedan proizvod povučen je s polica hrvatskih trgovina, objavio je Državni inspektorat. Ovaj put u pitanju su začini. Lani je iz prodaje povučeno više od stotinu proizvoda, najviše prehrambenih. Je li građanima ugroženo zdravlje, doznali smo u Centru za sigurnost hrane.

Galerija Proizvodi povučeni s tržišta - 1 Proizvodi povučeni s tržišta - 2 Proizvodi povučeni s tržišta - 3 +3 Proizvodi povučeni s tržišta - 4

Jučer začini za piletinu nizozemskog proizvođača, a prije nekoliko dana s polica je povučena i talijanska kava. Začini su povučeni zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida.

Vezani članci Djeca vole čokoladna jaja Čokolada, igračka, iznenađenje: U Kinder jajima pronađena salmonela Mljeveni bademi, ilustracija Novo povlačenje proizvoda: Pogledajte imate li ovaj sastojak na policama, sadrži previše cijanida

"Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla", stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Prošle godine opozvano je 118 proizvoda. Najviše, njih 50, zbog pesticida, zatim deset zbog neoznačenih alergena, a jednako toliko zbog pronalaska stranih supstanci poput željeza u grickalicama, doznaje novinar Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina.

Najviše opozvanih proizvoda, njih 15, bilo je iz kategorije orašastih plodova, zatim po 12 među sladoledima i desertima te dodacima prehrani, devet opoziva u skupini bilja i začina te žitarica, a sedam u kategoriji voća i povrća. Građani ipak mogu jesti bez brige, poruka je agencije za sigurnost hrane.

"Vrijednost koja je dozvoljena u hrani je sto puta niža od vrijednosti koja bi uopće mogla imati štetan utjecaj na naše zdravlje. Hrana se prati i kontrolira od polja do stola u svakoj fazi proizvodnje zato što u slučaju da je neka sirovina kontaminirana već prilikom primarne proizvodnje uopće ni ne dođe do njezine upotrebe u konačnom proizvodu", potvrdila je Brigita Hengl.

Velike štete zbog povlačenja s tržišta

Proizvodi povučeni s tržišta - 2 Proizvodi povučeni s tržišta - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema istraživanju, čak trećina građana Unije nastavlja koristiti povučeni proizvod, ističe eurozastupnik Tomislav Sokol. Štete od korištenja neispravnih proizvoda su goleme, pa se u Bruxellesu sprema nova uredba koja će pojačati sigurnost proizvoda.

"Štete od neispravnih proizvoda su veće od 19 milijardi eura, a troškovi u smislu troškova zdravstvene zaštite, cijene liječenja zbog nesreća koje su uzrokovane neispravnim proizvodima, su veći od šest milijardi eura. To uključuje i hospitalizacije", zaključio je europarlamentarac Tomislav Sokol.

Nova uredba donijela bi bolje i jače kontrole kako bi se neispravni proizvodi što brže otkrili i uklonili s polica. Na europskom tržištu otkriveno je, primjerice, čak 20 milijuna neispravnih maski.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju