Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brani ga Hrvat

Uhićen popularni političar radikalnog AfD-a, samo su ga sati dijelili od imuniteta: Vikali su "Sieg Heil" i imali zabranjene simbole

Daniel Halemba
Daniel Halemba Foto: Facebook/Daniel Halemba
Njemački političar uhićen je zbog navodnog isticanja nacističkih simbola, nakon što se iz sjedišta bratstva kojem pripada redovito čulo "Sieg Heil".

Policija je uhitila njemačkog političara Daniela Halembu (22), jednog od članova radikalne stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Halemba je na izborima ranije ovog mjeseca izabran u bavarski parlament.

Policija je izvršila raciju u prostorijama studentskog bratstva Teutonia Prag i pronašla brojne nacističke simbole.

Pročitajte i ovo Zaynab Wandawi Proživljava pakao Očajna britanska učiteljica zarobljena u Gazi poručila da se osjeća beznačajnom nakon što joj je ministarstvo poslalo tužnog smajlića

Halemba je uhićen nekoliko sati prije nego što je trebao dobiti imunitet kao zastupnik.

On je jedan od 32 člana AfD-a koji su izabrani u parlament nakon najboljeg izbornog rezultata te krajnje desne stranke u Bavarskoj. AfD je sada najveća oporbena stranka u državi.

Daniel Halemba Ilustracija (Foto: Afp)

Policija u Würzburgu prošli je mjesec pretražila prostorije Halembina bratstva nakon što su se susjedi žalili da iznutra čuju povike "Sieg Heil".

Pročitajte i ovo Velika bijela psina Južna Australija Stravičan napad morskog psa, tijelo 55-godišnjaka još traže: "Psina je imala četiri metra"

Policajci su rekli da su zaplijenili zabranjeni materijal i da je racija potvrdila optužbe susjeda.

Izraz "Sieg Heil" bio je ključni nacistički slogan i zabranjen je u Njemačkoj.

Policija je u petak izdala nalog za uhićenje, a Halemba je u ponedjeljak ujutro uhvaćen u blizini Stuttgarta, u pokrajini Baden-Württemberg.

Pročitajte i ovo Napad psa na učenike užas u sad-u UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Razjareni američki bully XL napao učenike ispred školskog autobusa, dječak završio s 14 šavova

Tužitelji su za BBC rekli da smatraju da postoji opasnost od Halembina bijega jer je bio u bijegu od 26. listopada. On je pod istragom zbog sumnje na pobunu i posjedovanje zabranjenih simbola. U Njemačkoj je nacistička ikonografija zabranjena.

Daniel Halemba Daniel Halemba (Foto: Facebook/Daniel Halemba)

Vlasti ga također optužuju za tajni dogovor ili prikrivanje dokaza jer je pokušavao utjecati na druge članove bratstva da promijene svoje izjave.

Pročitajte i ovo Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski Sve usamljeniji predsjednik Najteži dani Volodimira Zelenskog: Samo on vjeruje u pobjedu, zapovjednici otkazuju poslušnost, a najgore tek dolazi

"Žele me uhititi... koristeći potpuno nezakonit nalog za uhićenje", rekao je Halemba u videu objavljenom na društvenim mrežama prije uhićenja.

Njegov odvjetnik Dubravko Mandić rekao je kako optužbe protiv njegova klijenta "nemaju istine".

Pročitajte i ovo Gaza noću Iz minute u minutu FOTO/VIDEO "Svakoga bi to trebalo potresti do kosti": Svaki dan u Gazi više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno

Katrin Ebner-Steiner, čelnica AfD-a u bavarskom parlamentu, osudila je ono što je nazvala politički motiviranim kaznenim progonom.

AfD je posljednjih mjeseci ostvario rekordne izborne rezultate.

Protuimigrantska stranka zauzela je treće mjesto na izborima u Bavarskoj ovog mjeseca i drugo mjesto u pokrajini Hesse.

Pročitajte i ovo Milojko Spajić Nakon cjelonoćnog zasjedanja Crna Gora dobila novu vladu, Spajić se susreo s von der Leyen: "Ulazak u EU bi bio velika poruka drugim zemljama da je proces proširenja živ"

Stranka sada redovito osvaja drugo mjesto u anketama na razini cijele države. Sljedeći savezni izbori u Njemačkoj trebali bi se održati 2025. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene