Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je u sve lošijoj gospodarskoj situaciji, a zbog arbitražnog sporazuma s Hrvatskom izgubit će kontakt s otvorenim morem i status pomorske države, izjavio je nakon savjetovanja vodstva svoje stranke u Otočecu na Krki bivši slovenski premijer Janez Janša.


Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), najveća oporbena stranka u parlamentu, raspravljala je o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i ocijenila je lošom, no Janša je izjavio da do početka iduće godine unatoč ranijim najavama neće zahtijevati glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu niti pokretati interpelaciju protiv vlade premijera Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara.

Uz pogoršanje ekonomske situacije i po njegovoj ocjeni neadekvatne reakcije vlade na nju, Janša je ponovio da arbitražni sporazum s Hrvatskom nije u slovenskom nacionalnom interesu.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija

>> Pahor: 'Pred nama je još dosta prepreka'

Janša je posebno problematizirao i nedavnu dodjelu visokog državnog odlikovanja nekadašnjem šefu službe državne sigurnosti u vrijeme komunizma Tomažu Ertlu.

Riječ je o potezu koji ugrožava demokratske stečevine u Sloveniji jer Ertl predstavlja simbol kršenja ljudskih prava iz razdoblja prije dvadeset godina, kad su se odvijali procesi demokratizacije i osamostaljivanja, ocijenio je Janša nakon političkog savjetovanja svoje stranke. (Hina)