Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koalicijska vlada

Završen prvi krug razgovora: Njemački demokršćani i socijaldemokrati zadovoljni početkom pregovora

Lars Klingbeil je dao izjavu nakon sastanka (Foto: AFP)
Lars Klingbeil je dao izjavu nakon sastanka (Foto: AFP) Foto: Afp
Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zadovoljne su početkom pregovora o budućoj koalicijskoj vladi, priopćeno je u nedjelju navečer u Berlinu.

"Pregovarači su vodili ozbiljne, koncentrirane ali i otvorene razgovore", rekao je glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil koji je u sjedištu SPD-a u Berlinu, u kojem se vodio prvi krug razgovora, u ime svih stranaka koje su sudjelovale u razgovorima obratio novinarima.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Slika nije dostupna ŽELI STABILNU VLADU Merkel najavila početak pregovora o vladi sa socijaldemokratima

"Mi smo svjesni naše odgovornosti kad je u pitanju budućnost Njemačke i Europe", rekao je Klingbeil.

On je ukazao na to da s politikom u Njemačkoj "ovako ne može ići dalje" te je najavio brze i koncentrirane pregovore koji bi u četvrtak navečer trebali biti završeni sa zaključkom o tomu postoji li dovoljno zajedničkih osnova za konkretne koalicijske pregovore.

"Njemačka se nalazi u jednom novom razdoblju i to razdoblje zahtjeva i jednu novu politiku", zaključio je Klingbeil.

U nedjelju prijepodne čelnici triju stranaka koje sudjeluju u pregovorima, Kršćansko-demokratske unije (CDU), Kršćansko-socijalne unije (CSU) i SPD-a izrazili su optimizam glede početka pregovora.

Nakon toga su o konkretnim temama pregovarale stručne skupine. Klingbeil je napomenuo kao su neke skupine "otišle daleko" dok neke još uvijek "tapkaju u mjestu".

Kao sporne teme se smatraju migracijska i izbjeglička politika gdje najveće razlike postoje između SPD-a i CSU-a koji unutar demokršćanske Unije u pravilu zauzima konzervativnije pozicije.

Prije toga je aktualni ministar vanjskih poslova Sigmar Gabirel u razgovoru za javni servis ARD naglasio potrebu jačeg usredotočenja buduće njemačke vlade na europsku politiku i posebice ukazao na to da Francuska na čelu s predsjednikom Emannuelom Macronom već čini značajne korake kad je u pitanju europska politika dok Njemačka još uvijek kaska zbog činjenice da je od izbora i formiranja novog saziva Bundestaga pod vodstvom tehničke vlade.

Nakon loših rezultata na izborima SPD je isprava odbacio mogućnost nastavka "velike" koalicije između socijaldemokrata i demokršćana na čelu s Angelom Merkel ali je nakon propasti pregovora demokršćana, liberala i zelenih pristao na pregovore ali s otvorenim ishodom što znači da su osim koalicijske vlade mogući i neki drugi oblici suradnje poput podrške manjinskoj vladi na čelu s Unijom CDU/CSU i Angelom Merkel kao kancelarkom.

Razgovori bi se trebali nastaviti u ponedjeljak ujutro u sjedištu CDU-a u Berlinu. Prema nekim predviđanjima, ukoliko Unija i SPD uspiju pronaći zajedničke temelje, vlada bi mogla biti formirana oko Uskrsa koji ove godine pada početkom travnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene