Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Grčki referendum

GRCI SU REKLI 'NE' Tisuće slave na ulicama, Nijemci bijesni, a oporbeni čelnik dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika u Grčkoj pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 posto naspram 38,69.

Na referendumu, što ga je organizirala vlada radikalne ljevice predvođena Aleksisom Ciprasom, sudjelovalo je 62,5 posto birača. Vlada je pozivom na referendum željela "osnažiti pregovaračku poziciju s Europom" i postići dogovor o financijskoj budućnosti zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prilika za dogovor? GRCI DOLAZE S NOVIM PRIJEDLOGOM 'Zastupnici glasuju za nekoliko sati' Slika nije dostupna Povratak na drahmu? DAN ODLUKE Što sve može značiti grčko 'NE'

Cipras je poručio kako rezultat referenduma nije "raskid" s Europskom unijom i obećao da će se potruditi kako bi uskoro omogućio ponovni normalni rad grčkog bankarskog sustava.

Cipras je izazvao iznenađenje kad je 25. lipnja najavio referendum, nakon neuspjelih pregovora između Atene i međunarodnih vjerovnika o novom paketu pomoći Grčkoj. Grčka odbija nove mjere štednje što ih traže vjerovnici.

Najava referenduma izazvala je prošlog tjedna zatvaranje banaka. Eurozona je za utorak najavila održavanje summita na kojemu će se razgovarati o posljedicama grčkog referenduma.

23:10 - Nakon 90 posto prebrojenih glasačkih listića, 61,44 posto glasova ide u korist 'ne'.

22:55 - Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravio je odluku Grka koji su danas na referendumu rekli - ne te dodao kako je njegova vlada spremna odmah početi pregovore s kreditorima u nastojanju da otvore banke čija su vrata zatvorena već tjedan dana.

Odbacivši navode da ishod refrenduma zapravo odlučuje i o grčkom izlasku iz eurone kazao je kako mu mandat koji je dobio od grčkog naroda daje mogućnost da postigne najbolje rješenje ove situacije, a ne da se sukobi s Europom.

'Unatoč teškim prilikama donijeli ste jednu vrlo hrabru odluku', rekao je Tsipras u svom televizijskom obraćanju.

22:50 - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande telefonski su u nedjelju navečer, nakon ishoda grčkog referenduma o mjerama štednje međunarodnih kreditora, dogovorili summit čelnika eurozone za utorak, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade.

Povodom ishoda grčkog referenduma, ovaj se tjedan sastaju i ministri financija Euroskupine, potvrdio je glasnogovornik predsjednika skupine i nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema. Glasnogovornik Michel Reijns je tek pojasnio da se sastanak neće održati u ponedjeljak već krajem tjedna.

22:39 - Bivši grčki premijer i vođa konzervativne opozicijske stranke Nova demokracija Antonis Samaras dao je ostavku na svoju poziciju. 'Naša stranka treba novi početak. Od danas dajem ostavku na mjesto vođe Nove demokracije', poručio je.

21:40 - 'Današnje 'ne' je jedno veliko 'da' demokratskoj Europi', rekao je ministar financija Yanis Varoufakis

21:30 - Premijer Alexis Tsipras večeras je razgovarao s francuskim predsjednikom Hollandeom

21:25 - Nakon 60 posto prebrojenih listića 61,31 posto glasova ide u korist 'ne'.

21:00 - Njemački konzervativni zastupnik Hans Michelbach izjavio je u nedjelju, komentirajući prve rezultate grčkog referenduma, da bi možda bilo bolje da Grčka ostane izvan prostora jedinstvene europske valute nakon što su prvi rezultati referenduma pokazali odbijanje prijedloga izlaska iz krize kakav je uputila skupina Eurozone.

"Sada bi se trebalo upitati ne bi li bilo bolje da Grčka ostane izvan eurozone", kazao je Michelbach, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i članice konzervativnog bloka Angele Merkel.

"Nažalost, Grčka je izabrala put izolacije", kazao je Michelbach dodajući da ako je u Grčkoj danas pobijedio glas "ne", kako ukazuju prvi rezultati, tada po njegovu mišljenju nema više osnove za daljnju pomoć Grčkoj.

20:45 - Stotine ljudi, protivnika strogih mjera štednje koji su na nedjeljnom referendumu u Grčkoj zaokružili 'ne', su izašle na ulice Atene, slaveći pobjedu svog političkog tabora - ljevičarske vlade predvođene premijerom Aleksisom Ciprasom, javlja AFP.

Okupljanje je počelo dva sata nakon zatvaranja birališta na Trgu Sintagmi u središtu Atene. Opremljeni grčkim zastavama i transparentima s glasom 'NE', Grci su pohrlili na središnji atenski trg nedaleko zgrade parlamenta, skandirajući parole protiv oštrih mjera štednje koje zagovaraju međunarodni vjerovnici, Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

20:30 - Nakon 40 posto prebrojenih listića 61,09 posto glasova ide u korist 'ne'.

20:05 - Grčka središnja banka u nedjelju će poslati zahtjev Europskoj središnjoj banci da grčkim bankama podigne razina hitne pomoći za likvidnost (ELA), rekao je glasnogovornik grčke vlade.

"Grčka narodna banka danas će uputiti taj zahtjev i vjerujemo da imamo valjane temelje da se ELA podigne. Nema razloga da se likvidnost ne poveća", rekao je Gabriel Sakelaridis za televiziju ANT1, a prenosi Reuters.

Po njegovim riječima, piše France Presse, "inicijative za postizanje dogovora" Atene i kreditora "intenzivirat će se još večeras", pošto su Grci, čini se, na referendumu poslušali vladu i glasali protiv uvjeta međunarodnih kreditora.

Evo što za budućnost Grčke znači 'NE', a što 'DA'

20:00 - Nakon 30 posto prebrojenih listića 60,75 posto glasova ide u korist 'ne'.

19:50 - Grčka vlada ne razmišlja o uvođenju paralelne valute, rekao je u nedjelju dužnosnik grčke vlade pošto su ankete pokazale da Grci vjerojatno odbijaju odredbe kojima im međunarodni kreditori uvjetuju pomoć.

"Ne razmatramo mogućnost uvođenja paralelne valute", rekao je za televiziju Star Euklid Cakalotos, koordinator pregovora s kreditorima. "Ja mislim da nas neće izbaciti. Spremni smo se s njima već večeras sastati", dodao je o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone.

19:40 - Nakon 20 posto prebrojenih listića 60,49 posto glasova ide u korist 'ne'.

19:38 - Pojavile su se informacije kako će u ponedjeljak osim banaka, zatvoreni biti i bankomati.

19:36 - Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak navečer u Parizu na radnoj večeri kako bi "ocijenili posljedice grčkog referenduma", objavilo je u nedjelju navečer francusko predsjedništvo.

Do sastanka u Elizejskoj palači neposredno nakon referenduma dolazi u sklopu stalne suradnje između Njemačke i Francuske "kako bi se doprinjelo trajnom rješenju u Grčkoj", navodi se u priopćenju.

19:25 - Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak navečer u Parizu na radnoj večeri kako bi "ocijenili posljedice grčkog referenduma", objavilo je u nedjelju navečer francusko predsjedništvo.

19:15 - Oko 19 sati počeli su izlaziti privremeni rezultati, nakon 10,78 posto prebrojenih listića rezultat ide u korist 'ne' i to sa 59,98 posto.

18:45 - Nakon što su objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnijenja koji idu u korist 'ne', grčki ministar financija Yanis Varoufakis odlučio je danas održati razgovore s vodećim bankama u zemlji. Ako se doista pokaže da su se Grci odlučili za 'ne' to će stvoriti dodatni pritisak na banke koje su zatvorene već tjedan dana.

18:35 - Grčka vlada želi nastaviti pregovore s međunarodnim kreditorima kako bi postigli dogovor, rekao je vladin glasnogovornik ubrzo nakon zatvaranja birališta i objave rezultata ispitivanja javnog mnijenja prema kojem će tijesno pobijediti grčko 'ne'.

'Pregovori koji će započeti moraju biti dovršeni brzo', dodao je.

18:10 - Prema ispitivanjima medijskih kuća i prema telefonski anketama, pobjedu bi tijesno moglo odnijeti 'NE'.

U Grčkoj se održao povijesni referendum. Oko 10 milijuna birača odlučivalo je o sudbini zemlje, odnosno o svojem statusu u eurozoni.

Birališta su zatvorena u 19 sati po lokalnom vremenu , a uskoro se očekuju i prve izlazne ankete. Dosadašnja su istraživanja pokazala kako je zemlja duboko podijeljena.

U dugim redovima Grci su čekali na biralištima. Refrendum na kojem su se izjašnjavali za ili protiv mjera štednje, odredit će njihovu budućnost, odredit će hoće li ta zemlja ostati u eurozoni. Referendumsko pitanje imalo je 72 riječi kojima se pita treba li Grčka prihvatiti plan kreditora. Taj su plan birači mogli vidjeti samo na internetskim stranicama. Glasači su podijeljeni.

'Glasovao sam protiv, ali ne nadam se nekim velikim stvarima. U svakom slučaju imamo teške godine ispred nas', rekla je Themis Hatzyannaki, stanovnica Atene.

'Vlada ih je dovela u slijepu ulicu i ljudi tu ništa ne mogu'

'Glasovala sam ZA jer je moja zemlja u Europi i osjećam se kao Grkinja i Europljanka', rekla je još jedna građanka.

Grčki premijer na biralištu je dočekan ovacijama i povicima protiv mjera štednje.

'Danas grčki narod šalje snažnu poruku dostojanstva i odlučnosti, poruku da sami odlučuju o svojoj sudbini. Mnogi mogu ignorirati volju jedne vlade. Ali nitko ne može zanemariti poruku odlučnosti nekog naroda da uzme sudbinu u svoje ruke', rekao je Tsipras.

DAN ODLUKE Što sve može značiti grčko 'NE'

Ministar financija ocjenjuje kako referendum daje Grcima priliku da odluče o ultimatumu koje su pred njih stavile druge zemlje.

'Ovo je trenutak nade za cijelu Europu- trenutak u kojem se pruža nada da zajednička valuta i i demokracija mogu imati suživot, da one koegzsitiraju zajedno', rekao je Yanis Varoufakis, grčki ministar financija.

Iz Bruxellesa stižu poruke kako će Grčka morati uvesti drugu valutu ako na refrendumu pobijedi opcija ne. Nešto pomirljivija poruka stiže iz Berlina koji je i najveći pojedinačni kreditor. Poručuju Grcima da ostanak bez eura može biti i privremen, a talijanski premijer upozorava kako bez obzira na ishod, i Atena i Bruxelles, moraju opet sjesti za stol.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene