Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak na drahmu?

DAN ODLUKE Što sve može značiti grčko 'NE'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako izađe iz eurozone, Grčku možda čeka bolan povratak drahme.

'Bez novca, plaće neće biti isplaćene, zdravstveni sustav će prestati funkcionirati, električne mreže i javni prijevoz će prestati raditi, a vitalno važna roba neće se moći uvoziti jer nitko neće moći platiti isporuku', zaprijetio je Martin Schultz, predsjednik Europskog parlamenta Grcima koji danas odgovaraju na pitanje: Treba li prihvatiti plan sporazuma Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnesen na Euroskupini 25. lipnja?

Pročitajte i ovo EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para Božo Petrov Ograničavanje prava Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: "Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…"

DAN ODLUKE ZA GRČKU Izlazak iz eurozone ili mjere štednje do 2030. godine?

Kriza je došla do razine koju grčki proizvodni sektor ne može podnijeti. Važni uvozni i sirovi materijali na čekanju su u lukama zbog nametanja kontrola i zatvaranja banaka prije tjedan dana, a industrijalci ne mogu platiti dobavljače izvan države osim ako nisu proglašeni top prioritetom od strane odbora za hitna plaćanja Grčke narodne banke. Stotine tvornica bit će prisiljene na zatvaranje sljedećeg tjedna, piše Business Insider.

Povratak drahmi?

Vraćanje drahmi bilo bi kaotično ako Grčka bude morala odbaciti euro. Ukoliko Grci danas na referendumu kažu 'Ne' prijedlogu Trojke, njihova će država ostati bez financiranja i neće biti u mogućnosti isplatiti primjerice mirovine. Također, njihov odgovor može značiti da odbacuju euro i vraćaju se na svoju bivšu valutu drahmu.

Bloomberg podsjeća da je posljednji puta, kada je Grčka mijenjala valutu u euro, za to trebalo nekoliko godina planiranja i podrške većine građana. Vlada je rekla da bi zadržala euro i u slučaju da Grci glasaju 'Ne'. Ali kako Bloomberg primjećuje, grčki bankarski sustav oslanja se na pomoć Europske Središnje Banke na koju više ne bi mogli računati, ako joj kažu 'Ne'.

Ako Grčka odbije prijedlog kreditora, bit će prisiljena vratiti se staroj valuti. Međutim, kako je rekao grčki ministar financija Yanis Varufakis, država je uništila strojeve koji su tiskali tu valutu kada su se pridružili eurozoni.

To se radilo kako bi se dokazalo da je formirana monetarna unija trajna, a ne samo eksperiment. Bloomberg izvještava kako se u Ateni nalazi stroj za printanje eura, ali da bi prebacivanje na staru valutu trajalo šest mjeseci do dvije godine.

Osim logističkih izazova, problem s drahmom bio bi i to što bi počela veoma slaba naspram eura i drugih većih valuta.

Dok grčka Vlada zagovara 'Ne' na referendumu, s tim da Grčkoj ostane euro, ekonomska stvarnost te odluke može značiti bolan povratak na drahmu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene