Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ondje je umrlo 4.000 zatvorenika

Zatvoren zloglasni zatvor Abu Ghraib

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zloglasni zatvor je zatvoren zbog straha od sigurnosnih propusta, ne zna se je li riječ o privremenom ili trajnom zatvaranju

Zloglasni zatvor Abu Ghraib u blizini Bagdada, u kojemu su suradnici Sadama Huseina mučili a američka vojska zlostavljala zatočenike, zatvoren je zbog straha od sigurnosnih propusta, priopćilo je u utorak ministarstvo pravosuđa. Još nije jasno je li riječ o privremenom ili o konačnom zatvaranju.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez nade Zbog krađe bicikla već je 16 godina u zatvoru, Thomas je iza rešetaka 12 godina zbog krađe mobitela: Velika Britanija zgrožena sudbinama stotina ljudi Slika nije dostupna Pobuna u zatvoru Zatvorenici izazvali požar pri pokušaju bijega iz Abu Ghraiba

Abu Ghraib je smješten na opasnom području, na pola puta između Bagdada i Faludže koju su početkom siječnja zauzeli pobunjenici, među kojima i džihadisti iz pokreta Islamske države u Iraku i na Levantu (EIIL).

Počelo suđenje 'terorističkom pomagaču planetarne važnosti'

'Ministarstvo pravosuđa objavilo je da u cijelosti zatvara glavni zatvor u Bagdadu, nekad poznat kao Abu Ghraib, i da u suradnji s ministarstvom obrane seli iz njega zatvorenike', stoji u priopćenju objavljenom na internetu.

Ministar pravosuđa Hassan al-Chammari, prenosi se u priopćenju, dodaje da su 2.400 zatvorenika, uhićenika i osuđenika u slučajevima povezanim s terorizmom, premješteni u druge ustanove u središtu i na sjeveru Iraka.

'Ministarstvo je donijelo tu odluku u okviru više mjera opreza u vezi sa sigurnošću u zatvorima', rekao je Chammari, dodavši da je Abu Ghraib 'mjesto napetosti'.

U vrijeme Sadama Huseina zatvor je bio središte zlostavljanja. Ondje je umrlo oko 4.000 zatvorenika. Godine 2004. zatvor se našao u središtu pozornosti svjetskih medija nakon objavljivanja fotografija iračkih zatvorenika koje su američki vojnici ponižavali i tukli pošto je 2003. međunarodna koalicija vođena Sjedinjenim Državama ušla u tu zemlju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene