Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP)
Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Foto: Afp

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i drugi visoki saudijski dužnosnici trebali biti predmet istrage zbog ubojstva saudijskog disidentskog novinara Jamala Khashoggija, smatra UN-ova stručnjakinja za ljudska prava, pozivajući se na "vjerodostojne dokaze".


Potraga za pravdom u tom slučaju nije ponajprije stvar "pronalaska pištolja iz kojeg se dimi i osobe koja ga drži", navela je u izvješću UN-ova posebna izvjestiteljica Agnes Callamard.

Vezani članci Saudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Turski mediji: Saudijski princ bratu je rekao da Khashoggija ''treba ušutkati'' Komememoracija za Jamala Khashoggija (Foto: AFP) Posljednje riječi ubijenog saudijskog novinara: "Gušim se... Skinite vreću s moje glave, klaustrofobičan sam"

Riječ je o onima koji su "zlorabili ili nisu ispunili dužnosti koje im nalaže njihov položaj na vlasti" u kontekstu naručivanja ubojstva, zaključila je.

Khashoggi, novinar Washington Posta, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada prošle godine.

Callamard smatra da bi se države trebale pozvati na univerzalnu jurisdikciju u tom slučaju, što znači da bi se sumnjivcima moglo suditi izvan Turske i Saudijske Arabije.

Callamard je istaknula da je njezina istraga pokazala da nijedna od tih dviju zemalja nije do sada u tom slučaju poštivala međunarodne standarde. (Hina)