Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP)
Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i drugi visoki saudijski dužnosnici trebali biti predmet istrage zbog ubojstva saudijskog disidentskog novinara Jamala Khashoggija, smatra UN-ova stručnjakinja za ljudska prava, pozivajući se na "vjerodostojne dokaze".


Potraga za pravdom u tom slučaju nije ponajprije stvar "pronalaska pištolja iz kojeg se dimi i osobe koja ga drži", navela je u izvješću UN-ova posebna izvjestiteljica Agnes Callamard.

Vezani članci Presica o napadu na naftna postrojenja (AFP) Pokazali materijalne dokaze: Saudijska Arabija tvrdi da ovo nedvojbeno dokazuje da je njihova naftna postrojenja napao - Iran Kolumnist Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Novi stravični detalji ubojstva saudijskog novinara: Kremiran je u peći konzula u Istanbulu?

Riječ je o onima koji su "zlorabili ili nisu ispunili dužnosti koje im nalaže njihov položaj na vlasti" u kontekstu naručivanja ubojstva, zaključila je.

Khashoggi, novinar Washington Posta, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada prošle godine.

Callamard smatra da bi se države trebale pozvati na univerzalnu jurisdikciju u tom slučaju, što znači da bi se sumnjivcima moglo suditi izvan Turske i Saudijske Arabije.

Callamard je istaknula da je njezina istraga pokazala da nijedna od tih dviju zemalja nije do sada u tom slučaju poštivala međunarodne standarde. (Hina)