Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mentalno zdravlje je u pitanju

Donald Trump danas ide na liječnički pregled: "Ronald Reagan imao je isti problem i riješio ga je. Tako ću i ja!"

Ronald Reagan i Donald Trump (Foto: AFP)
Ronald Reagan i Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Ronald Reagan i Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Američki predsjednik Donald Trump (71) danas ide na liječnički pregled u vojnu bolnicu Waltera Reeda u Washingtonu, gdje će mu izmjeriti tjelesnu težinu, tlak i kolesterol, no mnogi bi voljeli da je predviđena i psihijatrijska procjena zbog sve glasnijih propitivanja o njegovu mentalnom zdravlju.

Nakon što je objavljena knjiga Michaela Wolffa "Vatra i bijes" koja je razotkrila mnoge tajne Bijele kuće, a autor piše da i najbliži predsjednikovi suradnici sumnjaju u njegovo mentalno zdravlje, Trump je samouvjereno poručio: "Ronald Reagan imao je isti problem i riješio ga je. Tako ću i ja!"

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

Na prvi pogled sadašnji predsjednik Donald Trump i bivši Ronald Reagan imaju dosta sličnosti: obojica su došla u Bijelu kuću industrije zabave i bili su poznate osobe.

Reagan je bio predsjednik od 1981. do 1989. godine. U Bijelu kuću ušao je sa 69 godina, a odmah nakon toga počeo je pokazivati moguće znakove mentalnih problema. Obećao je da će se povući ako bude pokazivao znakove senilnosti i mentalnog propadanja, no to ipak nije učinio.

Da se nešto događa u predsjednikovoj glavi, bilo je itekako vidljivo u 1984. tijekom izborne debate s protukandidatom Walterom Mondaleom kada je Reagan bio dezorijentiran, zbunjen i nesiguran. To je tada potaknulo špekulacije o njegovim sposobnostima da bude predsjednik.

Godine 1988. objavljena je analiza, temeljem Reaganovih nastupa u predsjedničkim debatama 1980. i 1984., u kojoj stoji kako predsjednik "nesumnjivo ima neko kognitivno oštećenje", no stručnjaci nisu mogli točno utvrditi utječe li to na njegove prosudbe i donošenje odluka. Još jedan Reaganov nastup doveo je pod upitnik njegove mentalne sposobnosti, i to kada su ga 1987. ispitivali o političkom skandalu s Iranom, a on se nije mogao sjetiti o čemu se radi.

"Ako se netko od vas sjeća što je radio 8. kolovoza 1985., neka digne ruku. Hm... nitko je ne diže. Pa pretpostavimo onda da svi zaboravljamo", rekao je Reagan.

Kako je bio duhovit, često se šalio na svoj račun zbog pamćenja. "Naredio sam da me probude ako bude nešto hitno, čak i ako zaspim usred sastanka u kabinetu."

"Čini se da Reagan nije znao tko sam"

Za Reagana se čak govorilo da brka filmove sa stvarnošću, a njegov vlastiti sin prisjetio se kako su mu trebale bilješke i za kratke telefonske razgovore.

Novinarka Leslie Stahl u svojoj knjizi "Reporting Line" prisjetila se intervjua s predsjednikom iz 1986. godine, kada joj je rečeno da ne može postavljati pitanja ni o čemu.

"Čini se da Reagan nije znao tko sam. Pogledao me odsutno, i mlako se rukovao sa mnom, drhtavim rukama. Sve mi je bilo jasno", kazala je.

Ipak, Reagan nikada svojim odlukama nije doveo zemlju u opasnost.

S Trumpom je ipak drugačije s obzirom na sve veće tenzije sa Sjevernom Korejom i igre nuklearnim oružjem. U knjizi "Vatra i bijes" autor tvrdi kako predsjednik nije prepoznao ni stare prijatelja u Mar-a-Lagu. Rasprave o Trumpovu mentalnom stanju vode se svako malo, a dva su posljednja slučaja kada je prolijevao vodu dok je pio i nije znao (ili je zaboravio) riječi američke himne.

Njegovo ponašanje analiziralo je 27 psihijatara i psihologa koji su konsenzusom zaključili da Trumpovo mentalno stanje predstavlja opasnost za državu i njezine građane. S tim su upoznali i predstavnike u Kongresu upozoravajući ih da će biti sve gore.

Kad je riječ o Reaganu, kod njega je sve potvrđeno dijagnozom - četiri godine nakon odlaska iz Bijele kuće dijagnosticirana mu je Alzheimerova bolest. No njegov sin Ron Reagan dao je u javnosti naznake da je njegovu ocu bolest počela još dok je bio u Bijeloj kući.

Reaganova dijagnoza pokazuje da su pitanja o potencijalnom mentalnom zdravlju predsjednika više od "lova na vještice". Trump je tvrdnjom da ima isti problem kao i Reagan, možda slučajno, postavio i pitanje zašto bi njegovo stanje trebalo biti pod nadzorom. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene