Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokolj dupina

Godišnje ih ubiju na stotine: "Ovo je krvavi sport, rade to svakog ljeta za malo uživanja"

Ubijeni bjelogrli dupin na Novom Zelandu - 1
Ubijeni bjelogrli dupin na Novom Zelandu - 1 AFP PHOTO / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON
Aktualno Galerija Ubijeni bjelogrli dupin na Novom Zelandu - 1 Ubijeni bjelogrli dupin na Novom Zelandu - 1 Foto: AFP PHOTO / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON Nasukani bjelogrli dupini na Novom Zelandu - 2 Nasukani bjelogrli dupini na Novom Zelandu - 2 Foto: AFP PHOTO / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON Nasukani bjelogrli dupini na Novom Zelandu - 3 Nasukani bjelogrli dupini na Novom Zelandu - 3 Foto: AFP PHOTO / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON Nasukani bjelogrli dupini na Novom Zelandu - 4 Nasukani bjelogrli dupini na Novom Zelandu - 4 Foto: AFP PHOTO / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON +0 Nasukani bjelogrli dupini na Novom Zelandu - 5 Galerija 1/5 >>
Na Farskim otocima je započela sezona lova na bjelogrle dupine. Godišnje ih se ubije oko 700.

Započeo je godišnji lov na bjelogrle dupine na Farskim otocima, tradicija koja je već godinama škakljivo pitanje u javnosti. Dva lova započela su 8. i 15. svibnja, a ukupno je ubijeno 60 dupina. Tijekom godine planirano ih je još nekoliko, no ne odobravaju svi tu praksu.

John Huston iz Blue Planet Societyja rekao je za Euronews da bi još stotinu dupina moglo stradati i da se mora reagirati na tu nehumanu tradiciju.  

U početku dupini su se lovili harpunima i vatrenim oružjem, što je sada zabranjeno, no danas se koriste oštrice i šiljci za stvaranje ozljeda koje ubijaju dupine.

Pročitajte i ovo Jato orka napalo jedrilicu Zastrašujući napad VIDEO Odmor iz snova prekinulo jato orki: "Probudili smo se i shvatili da smo lake mete"

Dok ostatak svijeta ne podržava grindadráp (kako to zove lokalno stanovništvo), građani Farskih otoka nazivaju ga sastavnicom kulture i tradicije. Kažu da se bjelogrli dupini love već stoljećima, a njihovo meso i mast sastavni su dio lokalne prehrane.

Bjelogrli dupini zaštićeni su zakonima Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, no Farski otoci neovisni su teritorij Danske, što znači da sami mogu postavljati zakone i pravila.

 

 

"Nema apsolutno nikakve potrebe za tom razinom okrutnosti u zemlji koja ima prosječnu plaću od oko 60.000 dolara godišnje i ima desetak supermarketa s namirnicama iz cijelog svijeta", rekao je Houston i dodao: "To je krvavi sport, a rade to svakog ljeta za malo uživanja."

Stanovništvo razne kampanje protiv lova gleda kao oblik kulturnog imperijalizma.

Krvavi proces ubijanja

Farsko Ministarstvo vanjskih poslova, industrije i trgovine metodu ubijanja dupina u kojoj im se prereže vrat da bi se rasjekla leđna moždina nazvalo je humanom i brzom.

Navode da je dizajnirano posebno koplje koje životinju ubija za jednu do dvije sekunde, a da se cijela skupina dupina ubije za manje od deset do petnaest minuta.

Pročitajte i ovo Veliki sjeverni kit u Jadranu - 4 Predivno! Snimio do sada neviđene prizore kitova kod Visa: "Ruke su mi se tresle od uzbuđenja"

Nakon što lov završi, cijelo more poprimi crvenu boju od krvi ubijenih dupina.

"Nema sumnje da je to dramatičan prizor za ljude koji nisu upoznati s ovim lovom i klanjem sisavaca. Ovi su pogoni ipak dobro organizirani i potpuno regulirani", rekli su iz ministarstva. 

Huston se s tim ne slaže te poziva EU i UK da izvrše pritisak na Farske otoke i da zabrane ovakvu nehumanu tradiciju, zbog koje bi bjelogrli dupini ubrzo mogli postati ugrožena vrsta.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene