Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalni useljenici

Zahvaljujući Obami, iz SAD-a neće biti protjerano 1,76 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novoj procjeni koju je objavio američki Institut za useljeničku politiku, 1,76 milijuna ilegalnih useljenika u SAD-u obuhvaćeno je privremenom suspenzijom protjerivanja iz zemlje koju je 15. lipnja donio predsjednik Barack Obama.

Mjera se odnosi na useljenike od 15 do 30 godina koji su na američki teritorij ušli prije nego su napunili 16 godina, školovani su ili diplomirani i protiv njih nije vođen kazneni postupak, objavio je u utorak MPI.

Nakon razmatranja svakog pojedinačnog slučaja, postupak progona bio bi obustavljen i ti mladi ljudi mogli bi dobiti radnu dozvolu u trajanju od dvije godine. MPI procjenjuje da tri četvrtine te populacije dolazi iz Meksika i Središnje Amerike, a savezne države Kalifornija, Teksas, Florida, New York te Illinois imaju najveći broj kvalificiranih ilegalnih useljenika.

Obama je rekao da nije riječ o ‘amnestiji’ niti prvom koraku prema dobivanju američkog državljanstva kada je u lipnju objavio tu odluku koju je toplo pozdravila latinskoamerička zajednica. Analitičari drže da bi taj potez trebao Obami pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima u studenome.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčka obalna straža spasila brod sa 280 ilegalnih useljenika Slika nije dostupna Pronađeno šest novih žrtava požara u Kaliforniji

>> Amerikanci još uvijek misle da je Obama musliman

Protivnička republikanska stranka, naprotiv, oštro se protivi takvoj politici. ‘Amerikanci bi trebali biti uvrijeđeni jer predsjednik zaobilazi ovlasti koje su u nadležnosti Ustava i Kongresa amnestirajući ukazom milijun stranaca koji protuzakonito žive’ u SAD-u, rekao je konzervativni zastupnik iz Iowe Steve King. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene