Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelenski podbacio

Zadnja šansa Ukrajine ispostavila se kao katastrofa: Duga i teška zima mogla bi se pretvoriti u tragediju

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog SAD-u već je opisan kao katastrofa. Zima u Ukrajini bit će duga i teška, a bez pomoći Amerike mogla bi se pretvoriti u tragediju.

Dokazi upućuju na to da se ukrajinska protuofenziva zaustavila puno prije svog najavljenog minimalnog cilja, tako da rat s Rusijom ulazi u razdoblje vojnog zastoja. Nadolazeća godina, s posebnim naglaskom na zimu, bit će teško, opasno razdoblje za Ukrajinu.

Slijedi period izmjene udaljenih zračnih napada s obiju strana. Rusija je gomilala projektile i vjerojatno će ponovno napasti ukrajinsku električnu mrežu kako bi prekinula grijanje. Ukrajina gomila bespilotne letjelice i nastavit će s napadima na Krim. Udari bi mogli pomoći ukrajinskom moralu, ali će njihov strateški učinak vjerojatno biti skroman.

Kako piše Economist, ključna je stvar za obje zaraćene strane obnova izgubljenih snaga. Prvenstveno tu su ljudi. Ruska vojska nije ispunila svoje ciljeve novačenja. Skupila je dovoljno vojnika da održe liniju tijekom ljeta, ali za ofenzivu bi im trebala mobilizacija. Ukrajina mora odlučiti hoće li novačiti muškarce u ranim 20-ima, od kojih su mnogi do sada izbjegli vojsku.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja afera Mreža Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove"

Ako mobilizacija prođe dobro, vojnicima treba oružje i streljivo. Rusija je povećala obrambenu proizvodnju krajem 2022. i mogla bi proizvesti više od 2 milijuna granata tijekom 2024., zajedno sa stotinama novih i obnovljenih tenkova. Sjeverna Koreja također šalje ogroman broj granata, dodatno pojačavajući rusku moć. Malo je vjerojatno da Ukrajina može zadobiti prednost u topničkom streljivu, najvažnijem čimbeniku na taktičkoj razini do početka 2024. Iz Europe ne bi trebala dobiti veliki priljev opreme kao što je to bio slučaj u proljeće 2023. već mogućnost njezina popravka, a još jedan veliki sponzor Ukrajinske vojske, SAD, polako nestaje iz slike.

Katastrofalni rezultat posjeta Zelenskog SAD-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon posjeta Saveznim Državama rekao je da su odgovori koje je dobio u Kongresu i Bijeloj kući bili pozitivni. Ne zna se je li bio izgubljen u prijevodu ili je pak odglumio optimizam zbog morala svoga stanovništva i sve glasnijeg negodovanja ostalih političara u zemlji. Svakako, ni Republikanci u Kongresu niti Joe Biden nisu mu potvrdili da će dobiti više pomoći.

Kad je Zelenski došao u Washington lani dočekali su ga crveni tepih, ovacije i aplauz, a ubrzo nakon toga i paket od 50 milijardi dolara pomoći za povratak teritorija koji je otela Rusija. Ovaj put je s američkim senatorima razgovarao iza zatvorenih vrata, a u Bijelu je kuću stigao skromno, bez imalo pompe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anna Tsareva Nova sumnjiva smrt u Putinovim omiljenim novinama: Tijelo 35-godišnjakinje pronađeno u stanu u centru Moskve

Naposljetku, dva su razloga presudila da Zelenski dobije odgovor koji bi mogao imati katastrofalne posljedice na situaciju u njegovoj zemlji. Jedan se tiče unutarnje politike SAD-a čiji Republikanci žele preusmjeriti financije jačanju borbe protiv migracija. Drugi ima direktne veze s Ukrajinom. Predsjednik nije uspio predočiti jasan plan tijeka rata ni viziju njegova završetka pa se SAD boji da bi mogao otići u korist Rusije, čak i uz njihovu pomoć.

Bez financija iz SAD-a, uz sve druge probleme koji se događaju unutar ukrajinske vojske, čini se da zemlju čeka duga i teška zima koja bi se mogla pretvoriti u tragediju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene