Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među naoružanim komandosima koji su ubili haićanskog predsjednika Hovenela Moisea bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija, priopćile su vlasti, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubojstva.


Prema službenom priopćenju, 53-godišnjeg Moisea u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila je skupina stranih, uvježbanih ubojica, što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Vezani članci Talibani, ilustracija Sablasna upozorenja: Talibani na trgove objesili tijela ljudi za koje tvrde da su otmičari Margareta Mađerić Državna tajnica: ''Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo. Nismo imali nijednu prijavu koja bi ukazivala na nasilje''

Kolumbijski ministar obrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za sudjelovanje u ubojstvu umirovljeni članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

Policija je osobe za koje se sumnja da su počinile ubojstvo u srijedu pratila do kuće u blizini mjesta zločina u Petionvilleu, sjevernom predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea. Nakon pucnjave koja je trajala do kasno u noć uhićen je određeni broj osumnjičenih.

Šef policije Leon Charles u četvrtak kasno navečer novinarima je pokazao niz kolumbijskih putovnica, jurišnih pušaka, mačeta, voki-tokija i ostaloga. "Stranci su došli u našu zemlju ubiti predsjednika", rekao je Charles i dodao da je riječ o 26 Kolumbijaca i dvojici Amerikanaca s Haitija.

Uhićeno je 15 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca

Ravnatelj kolumbijske policije Jorge Luis Vargas rekao je da je s Haitija primio zahtjev o informacijama o šestorici osumnjičenih, od kojih su dvojica navodno ubijena u pucnjavi. Ostala su četvorica uhićena.

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana, koji održava diplomatske veze s Haitijem, priopćilo je da je 11 osumnjičenih zarobljeno u njihovu veleposlanstvu u koje su provalili, dok glasnogovornik State Departmenta nije mogao potvrditi da su među uhićenima američki državljani, ali američke su vlasti u kontaktu s haićanskima, uključujući i istražitelje.

"Bio je to upad dobro opremljenih komandosa s više od šest automobila", rekao je haićanski ministar za izbore i međustranačke odnose Mathias Pierre.

Motiv ubojstva još nije službeno iznesen.

Moise je otkako je preuzeo dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima – najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Razjareno mnoštvo promatralo je u četvrtak policijsku operaciju, a neki su zapalili automobile osumnjičenika i kuću u kojoj su se skrivali. Charles je rekao da je narod pomogao policiji pronaći osumnjičenike, ali je pozvao stanovnike milijunskoga grada da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

U srijedu je proglašeno dvotjedno izvanredno stanje.