Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na Haitiju

Nakon atentata na predsjednika policija ubila četvero osumnjičenih, dvojica su iza rešetaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvorica osumnjičenih ubijena su, a dvojica su uhićena nakon ubojstva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, priopćila je policija u srijedu navečer.

Trojica policajaca bila su uhićena, ali su u međuvremenu puštena, rekao je policijski zapovjednik Leon Charles u televizijskoj emisiji.

Daljnji detalji o potrazi za napadačima nisu objavljeni.

Moise je ubijen u noći na srijedu u napadu na njegovu rezidenciju u blizini glavnoga grada Port-au-Princea.

Skupina neidentificiranih ljudi, od kojih neki govore španjolski i engleski, napala je njegov dom i ustrijelila Moisea.

Prva dana teško ranjena

Njegova supruga Martine teško je ranjena u atentatu i prebačena je u bolnicu u Miamiju, rekao je međunarodnim medijima haićanski veleposlanik u SAD-u Bocchit Edmond.

Haićansko veleposlanstvo u Washingtonu opisalo je Moiseovo ubojstvo kao "dobro koordinirani napad visoko obučene i teško naoružane skupine".

Veleposlanstvo je 53-godišnjeg predsjednika, kojeg su kritičari smatrali autokratom, nazvalo "istinskim državnikom ... posvećenim napretku demokratske tranzicije zemlje i borbi protiv korupcije". Veleposlanstvo je reklo da je Moise "umro u obrani demokracije".

Predstavili se kao službenici američke DEA-e

Lokalni mediji izvijestili su da su se napadači predstavljali kao službenici američke Uprave za borbu protiv droge (DEA). Izvješća o umiješanosti DEA-e bili su "apsolutno lažni", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Haiti je godinama u dubokoj političkoj krizi, a prosvjedi protiv Moiseove vladavine paralizirali su zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potvrdio premijer Predsjednik Haitija ubijen u svom domu, prva dama ranjena: Amerikanci zbog straha zatvorili veleposlanstvo

Moise je zemljom vladao dekretom otkako njegova administracija nije održala zakonodavne izbore u listopadu 2019. Haiti nije imao parlament od početka novog zakonodavnog razdoblja u siječnju 2020. godine.

Nehuman i barbarski čin

Privremeni premijer Claude Joseph ranije je osudio atentat kao "nehumani i barbarski čin" i rekao da sigurnosne snage imaju situaciju pod kontrolom te pozvao Haićane da ostanu mirni. "Demokracija i republika će pobijediti", rekao je.

Predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji, kao i ustavni referendum, sada su zakazani za 26. rujna.

Još se ne zna tko će naslijediti Moisea na mjestu predsjednika niti tko će preuzeti vlast.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene