Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Yangon uskratio vizu nobelovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarske vlasti uskratile su vizu bivšem južnokorejskom predsjedniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir Kim Dae Jungu koji je htio posjetiti tamošnju oporbenu prvakinju Aung San Suu Kyi koja je u kućnom pritvoru, objavio je Kimov savjetnik.

'Dužnosnik veleposlanstva odbio je zahtjev za izdavanje vize uz obrazloženje kako bi takav posjet bio upletanje u unutarnje poslove', izjavio je savjetnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajanstveni vođa Novog vođu Sjeverne Koreje nitko do sada nije vidio Slika nije dostupna 'Zapad prijeti svjetskom miru' Sjeverna Koreja obećala ‘fizički odgovor’ na američke mjere

Kim i još jedanaest dobitnika Nobelove nagrade za mir, među kojima su i Lech Walesa i Shirin Ebadi, u petak su istodobno zatražili vizu u raznim mijanmarskim predstavništvima kako bi posjetili Aung San Suu Kyi, također dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine.

Ona se već deset godina nalazi u kućnom pritvoru, gotovo bez dodira s vanjskim svijetom.

Zasad nije poznato jesu li preostali Nobelovci dobili mianmarske vize za posjet Suu Kyi.

Kim Dae Jung, koji je od 1997. do 2003. bio predsjednik Južne Koreje, 2000. je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Tvorac je politike dijaloga sa staljinističkom Sjevernom Korejom nadahnute njemačkom Ostpolitikom Willyja Brandta.
Tako je Kim Dae Jung bio prvi predsjednik Južne Koreje koji je posjetio Pyongyang gdje je 15. lipnja 2000. potpisao zajedničku deklaraciju sa sjevernokorejskim kolegom Kim Jong Ilom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene