Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kina prosvjeduje

Obama pozvao Kinu da oslobodi dobitnika Nobelove nagrade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je pozvao Kinu da što prije pusti iz zatvora dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiaoboa.

'Tijekom posljednjih 30 godina Kina je ostvarila dramatičan napredak u gospodarskim reformama i poboljšanju života svojih ljudi, omogućivši stotinama milijuna ljudi da izađu iz siromaštva', rekao je u izjavi Obama, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKORO U OSLU Danas objava dobitnika Nobelove nagrade za mir: Nominirani Navaljni, Thunberg, Tihanovska, WHO, Black Lives Matter... Slika nije dostupna Uoči dodjele Nobelove nagrade UN i SAD pozvali Kinu da oslobodi nobelovca Liu Xiaoboa

'No ova nagrada nas podsjeća da se politička reforma nije odvijala istom brzinom i da se moraju poštivati temeljna ljudska prava svakog muškarca, žene i djeteta', rekao je, Obama.

Obama je istaknuo da je Liu Xiaobo žrtvovao svoju slobodu za svoja uvjerenja. 'Pozivamo kinesku vladu da oslobodi gospodina Liua što prije', rekao je Obama.

Liu Xiaobo, profesor književnosti, trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene