Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je pozvao Kinu da što prije pusti iz zatvora dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiaoboa.


'Tijekom posljednjih 30 godina Kina je ostvarila dramatičan napredak u gospodarskim reformama i poboljšanju života svojih ljudi, omogućivši stotinama milijuna ljudi da izađu iz siromaštva', rekao je u izjavi Obama, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade.

'No ova nagrada nas podsjeća da se politička reforma nije odvijala istom brzinom i da se moraju poštivati temeljna ljudska prava svakog muškarca, žene i djeteta', rekao je, Obama.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Pokažite mi tko je ove godine učinio više od Obame' Slika nije dostupna 'Obama ima više žuljeva na usnama nego na rukama'

Obama je istaknuo da je Liu Xiaobo žrtvovao svoju slobodu za svoja uvjerenja. 'Pozivamo kinesku vladu da oslobodi gospodina Liua što prije', rekao je Obama.

Liu Xiaobo, profesor književnosti, trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini. (Hina)