Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pojavile se u još dvije zemlje

Prijeti li nam nova epidemija? Izdano upozorenje zbog majmunskih boginja, provjerite koji su simptomi

Bolnica - 2
Bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Nakon Velike Britanije i Portugala majmunske boginje pojavile su se i u Španjolskoj gdje su zdravstvene vlasti objavile upozorenje zbog mogućeg izbijanja epidemije.

U madridskoj regiji prijavljena su 23 slučaja zaraze, a točna dijagnoza tek treba biti potvrđena. Ipak, upozorenje je izdano za cijelu zemlju kako bi se zajamčio brz, koordiniran i pravovremeni odgovor na bolest.

Sumnjive slučajeve analizira Nacionalni mikrobiološki centar koji treba i potvrditi te objaviti konačnu dijagnozu, prenosi The Guardian.

"Općenito govoreći, majmunske boginje šire se respiratornim putem, ali karakteristike ovih 23 sumnjivih slučajeva upućuju na prijenos putem sluzi tijekom seksualnih odnosa. Svi sporni slučajevi su u Madridu i zabilježeni su među muškarcima koji su imali seks s muškarcima. Svi su zasad dobro, u izolaciji su kod kuće, ali pozorno ih motrimo u slučaju da im ipak zatreba bolničko liječenje", rekao je glasnogovornik madridskog regionalnog zdravstvenog odjela.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić - 5 BROJKE VEĆE OD OČEKIVANIH Markotić o povratku zaboravljenih virusa: "Najugroženija su djeca od šestog mjeseca do pet godina života"

Fernando Simón, epidemiolog koji vodi španjolski zdravstveni centar za hitne slučajeve, kaže kako je mala vjerojatnost da će se majmunske boginje značajno proširiti, ali također napominje kako se to ipak ne može niti isključiti.

Pročitajte i ovo Upozorenja na duže liste čekanja ZDRAVSTVO PRED NOVIM IZAZOVIMA Povratak na "staro normalno": Udruge upozoravaju na duže liste čekanja onkoloških pacijenata

U Portugalu je potvrđeno pet slučajeva, a istražuje se još 15 sumnjivih. Portugalsko ministarstvo zdravlja navodi kako su svi njihovi slučajevi otkriveni u regiji Lisabon i dolini Tagus - radi se o muškarcima čiji simptomi uključuju ulcerativne lezije. Velika Britanija isto je izvijestila o sličnim slučajevima ulceroznih lezija s potvrđenom infekcijom virusom majmunskih boginja.

Pročitajte i ovo Goran Tešović - 3 GOST DNEVNIKA NOVE TV Infektolog o bolesti prljavih ruku i virusu kojim se zarazio ministar Medved: "To je najveća epidemija u moje 32 godine rada"

Simptomi

Rani simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, natečene limfne čvorove i zimicu. Osip koji može izgledati kao vodene kozice ili sifilis također se može razviti i proširiti s lica na druge dijelove tijela, uključujući genitalije. Većina zaraženih oporavlja se u roku od nekoliko tjedana, piše The Guardian.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene