Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europske zemlje trebale bi početi poduzimati preventivne mjere protiv virusa zike, imajući na umu povećan rizik od širenja u proljeće i na ljeto, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Suzana Jakab, šefica europskog ureda WHO-a koji pokriva 53 zemlje, rekla je da se nekoliko Europljana zarazilo na putovanjima u zahvaćena područja, primjerice u Južnu Ameriku.

Zbog ubrzanog širenja Sjevernom i Južnom Amerikom, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je međunarodnu opasnost.

"No bolest se nije dalje širila, jer komarci još nisu aktivni", istaknula je.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Širenje ebole po Europi je neizbježno' Slika nije dostupna Pretilost postaje 'novi standard' u Europi

Irsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da su u Irskoj dvije osobe, koje međusobno nisu povezane, zaražene virusom zike, dodajući da se "osjećaju dobro i potpuno se oporavljaju".

Indonezijska vlada također je u srijedu službeno potvrdila izolirani sličaj virusa zike u toj zemlji i pozvala Indonežane da ostanu mirni, jamčeći da je spremna spriječiti epidemiju.

"Otkrili smo zaraženog pacijenta na Sumatri", rekao je vladin dužnosnik Puan Maharani i dodao da je zaražena osoba 27-godišnji muškarac.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da virus zike, koji se brzo širi a vjeruje se da je povezan sa slučajevima mikrocefalije u Brazilu, predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu i proglasila ga je globalnom zdravstvenom krizom.

Stručnjak WHO-a Marcos Espinal smatra da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu.

Mnoge osobe ne shvaćaju da su zaražene, a u najvećem broju slučajeva pojavljuje se niska temperatura, glavobolja, bolovi i crvenilo kože. (Hina)