Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europske zemlje trebale bi početi poduzimati preventivne mjere protiv virusa zike, imajući na umu povećan rizik od širenja u proljeće i na ljeto, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Suzana Jakab, šefica europskog ureda WHO-a koji pokriva 53 zemlje, rekla je da se nekoliko Europljana zarazilo na putovanjima u zahvaćena područja, primjerice u Južnu Ameriku.

Zbog ubrzanog širenja Sjevernom i Južnom Amerikom, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je međunarodnu opasnost.

"No bolest se nije dalje širila, jer komarci još nisu aktivni", istaknula je.

Vezani članci Europske zemlje (Foto: Zackabier) - 7 Hrvatska više nema oblik kifle, pogledajte na što sada podsjeća ljude Slika nije dostupna Na godinu oko 20 tisuća oboljelih od karcinoma: Jesu li ugroženije žene ili muškarci?!

Irsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da su u Irskoj dvije osobe, koje međusobno nisu povezane, zaražene virusom zike, dodajući da se "osjećaju dobro i potpuno se oporavljaju".

Indonezijska vlada također je u srijedu službeno potvrdila izolirani sličaj virusa zike u toj zemlji i pozvala Indonežane da ostanu mirni, jamčeći da je spremna spriječiti epidemiju.

"Otkrili smo zaraženog pacijenta na Sumatri", rekao je vladin dužnosnik Puan Maharani i dodao da je zaražena osoba 27-godišnji muškarac.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da virus zike, koji se brzo širi a vjeruje se da je povezan sa slučajevima mikrocefalije u Brazilu, predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu i proglasila ga je globalnom zdravstvenom krizom.

Stručnjak WHO-a Marcos Espinal smatra da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu.

Mnoge osobe ne shvaćaju da su zaražene, a u najvećem broju slučajeva pojavljuje se niska temperatura, glavobolja, bolovi i crvenilo kože. (Hina)