Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Pentagon i ministarstvo pravosuđa poduzeli su akciju protiv WikiLeaksa.


'Obje institucije pokrenule su aktivnu kriminalnu istragu', rekao je za Washington Post glavni američki državni odvjetnik Eric H. Holder Jr.

>> 'Ovo nije napad na američke interese nego na cijelu globalnu sigurnost'

Vezani članci Vili Beroš U Ministarstvu potvrdili da su pod povećalom USKOK-a zbog stranice koronavirus.hr. Zaposlili tvrtku bez javnog natječaja i objasnili: "Imali su zakupljenu domenu" Slika nije dostupna Protiv osnivača Wikileaksa ponovno pokranuta istraga

>> Assange: Iduća meta WikiLeaksa su velike banke

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

Osnivač internetskog 'zviždača' WikiLeaksa, Julian Assange, trenutno se nalazi u Londonu, gdje se 'skriva' od optužbi za navodno zlostavljanje dvije žene u Švedskoj. Ekvador je Assangeu ponudio potpuni azil 'bez uvjeta i dodatnih komplikacija', rekao je zamjenik ekvadorskog ministra vanjskih poslova Kintto Lucas za portal Ecuadorinmediato.

'Režim koji ne vjeruje u slobodu tiska'

Holder nije za Post otkrio hoće li Assange uistinu i biti optužen za kakvo kriminalno djelo. Američki stručnjaci tvrde da ukoliko ga vlasti u SAD-u i optuže te ako se uspješno provede njegovo izručenje, još uvijek ostaju problemi vezani za osjetljivost prvog amandmana američkog Ustava.

'Uvjeren sam da ministarstvo pravosuđa nalazi način kako da se podigne optužnica protiv njega', rekao je bivši član generalnog vijeća CIA-e Jeffrey H. Smith. Assange je putem video poruke kasno sinoć američkom predsjedniku Obami poručio kako je njegova administracija 'režim koji ne vjeruje u slobodu tiska i kako se i ponaša sukladno s tim'.