Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 gigabita u sekundi

WikiLeaks opet pod hakerskim napadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon objavljivanja tisuća povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta, WikiLeaks je ponovno izložen elektroničkom napadu koji ga čini nedostupnim korisnicima, objavila je ta 'zviždačka' internetska stranica na svom Twitter profilu.

WikiLeaks je ponovno izložen tzv. distribuiranom uskraćivanju usluge (DDOS), kao i u nedjelju, kada je počeo objavljivati prve od 250.000 tajnih američkih diplomatskih brzojava. Takvi se napadi obično izvode zatrpavanjem internetske stranice sa zahtjevima za podacima.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

>> Tko je zapravo Julian Assange, čovjek koji je uzdrmao svijet?

>> WikiLeaks: Najzanimljivije tajne bilješke, tko je 'homo sovieticus'...

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

'DDOS napad sada premašuje 10 gigabita u sekundi', naveo je WikiLeaks na Twitteru. WikiLeaks je u nedjelju počeo objavljivati povjerljivu prepisku između State Depaartmenta i 274 američka veleposlanstva i konzulata u svijetu, koja sadrži 251.287 brzojava, najveću količinu povjerljivih državnih dokumenata koji su ikada objavljeni na javnoj domeni.

Objava dokumenata u fazama

Među dokumentima, koji datiraju od veljače 1966. do veljače ove godine, 15.652 nosi oznaku tajno, 101.740 je označeno kao povjerljivo, dok ostali nisu klasificirani. WikiLeaks je najavio da će dokumenti biti objavljivani u fazama u idućih nekoliko mjeseci.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je u izjavi tjedniku Time, objavljenom online, pozvao američku državnu tajnicu Hillary Clinton da podnese ostavku, 'ako se pokaže točnim da je naložila diplomatima SAD-a da špijuniraju najviše dužnosnike UN-a', što proizlazi iz objavljenog povjerljivog naputka koji je u srpnju 2009. uputila u stalna predstavništva SAD-a pri UN-u i u još 30 američkih veleposlanstava u svijetu.

Assange pod istragom

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je kaznenu istragu protiv Assangea i on bi se mogao suočiti s optužbama prema zakonu o špijunaži iz 1917., piše u utorak američki tisak. Stručnjaci ocjenjuju da postoje znatne prepreke za procesuiranje Assangea kao stranog državljanina, no ministar pravosuđa Eric Holder je rekao da će SAD 'zatvoriti rupe' u zakonima kako bi se moglo procesuirati Assangea.

FBI u međuvremenu nastavlja istragu u kojoj ispituje sve koji su bili u posjedu povjerljivih dokumenata, uključujući one koji su ih dali WikiLeaksu kao i samu tu organizaciju, izvijestio je The Washington Post. Pentagon također nastavlja istragu, no nije jasno hoće li ona rezultirati dodatnim optužbama. Vojno obavještajni analitičar Bradley Manning, glavnoosumnjičeni da je izvor dokumenata WikiLeaksa, u lipnju je uhićen u Bagdadu i nalazi se u vojnom zatvoru u Virginiji.

Beznadan čovjek

The Washington Post u utorak kritizira Pentagon jer je dopustio Manningu, 22-godišnjem vojniku, da u udaljenoj bazi u Iraku ima pristup do 250.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta i do desetaka tisuća tajnih izvještaja iz Iraka i Afganistana, te da ih neopaženo učitava na CD-ove. List navodi da je Manning tada bio beznadan čovjek, jer je ukoren zbog napada na časnika i očekivao je da će biti otpušten iz vojske.

Pentagon je objavio više proceduralnih promjena u pregledu povjerljivog materijala, uključujući onemogućavanje kopiranja na prijenosne naprave, te ograničavanje prebacivanja klasificiranog materijala u neklasificirane računalne sustave. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene