Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD objavljuje 'rat zviždačima'

'Ovo nije napad na američke interese nego na cijelu globalnu sigurnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da SAD 'oštro osuđuje' i 'duboko žali' zbog ilegalnog objavljivanja stotina tisuća povjerljivih diplomatskih depeša.

Ističe kako administracija poduzima agresivne korake da se takve povrede ne bi ponovile.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja

 'SAD oštro osuđuje ilegalno objavljivanje povjerljivih informacija. Time se ugrožavaju ljudski životi, prijeti se našoj nacionalnoj sigurnosti i potkopavaju naši napori da surađujemo s drugim zemljeme u rješavanju zajedničkih problema', rekla je Clinton u prvom javnom istupu od nedjeljne objave 250 tisuća povjerljivih dokumenata State Departmenta.

>> Dokumente kopirao na CD Lady Gage da bi izazvao anarhiju

'Sjedinjene Države duboko žale zbog otkrivanja svake informacije koja je trebala biti povjerljiva, uključujući privatne razgovore među kolegama ili osobne procjene naših diplomata', istakla je Clinton.

Napad na globalnu sigurnost

To je napad na međunarodnu zajednicu, na saveze i partnerstva, na razgovore i pregovore koji štite globalnu sigurnost i promiču gospodarski napredak Budimo jasni. To objavljivanje nije samo napad na interese američke vanjske politike. To je napad na međunarodnu zajednicu, na saveze i partnerstva, na razgovore i pregovore koji štite globalnu sigurnost i promiču gospodarski napredak', rekla je Clinton na tiskovnoj konferenciji u State Departmentu.

Takvo curenje informacija, po njezinim riječima, 'razdire tkanje' jedne odgovorne vlade. Naglasila je da se 'službene američke politika ne utvrđuje kroz diplomatske poruke, već u Washingtonu' o čemu postoji javna dokumentacija.

SAD poduzima 'agresivne korake'

Nema ništa pohvalno u tome da se ugrožava nevine ljude, niti postoji išta hrabro u sabotiranju miroljubivih odnosa među državama', dodala je. Clinton je naglasila kako želi 'poručiti Amerikancima i prijateljima i partnerima SAD-a da se poduzimaju agresivni koraci' prema onima koji su odgovorni za curenje povjerljivih dokumenata. Najavila je stroge provjere dostupnosti informacija u State Departmentu.

Clinton je izrazila uvjerenost da će partnerstva koja je izgradila Obamina administracija izdržati sadašnje iskušenje'. Obamina administracija naredila je reviziju postupaka kojima se štiti povjerljivost informacija.

U tijeku je kaznena istraga

Naši diplomati su samo to, diplomati. Oni prikupljaju podatke koji oblikuje naše politike i djelovanja Američki ministar pravosuđa Eric Holder najavio da ministarstvo vodi aktivnu kaznenu istragu o objavljivanju povjerljivih dokumenata. Ured za upravljanje i proračun je poslao dopis svim vladinim agencijama, kojim traži da osnuju radne skupine za procjenu sigurnosti, kako bi provjerili da ljudi imaju pristup samo do povjerljivih informacija koje su im potrebne da odrade svoj posao.

>> Devet najšokantnijih tajni koje su otkrivene WikiLeaksom

Jacob Lew, čelnik Ureda za upravljanje i proračun, izjavio je da je Wikileaksova objava nanijela 'značajne štete' nacionalnoj sigurnosti SAD-a. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, u ponedjeljak je pokušao umanjiti značaj objave tajnih dokumenata, kazavši kako su 'po svojoj naravi, terenska izvješća Washingtonu iskrena, ali su često nepotpune informacije. To nije izraz politike, niti to uvijek oblikuje političke odluke'.

'Naši diplomati su samo to, diplomati. Oni prikupljaju podatke koji oblikuje naše politike i djelovanja. To je ono što su diplomati, iz naše zemlje i drugih zemalja, činili stotinama godina', dodao je Gibbs. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene