Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Zagrebu

Vučić: Većina je za sporazum s Prištinom, nećemo prihvatiti ucjene kosovskih Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjeta Zagrebu osvrnuo se na nedavno prihvaćeni sporazum Beograda i Prištine.

Srbijanska vlada nikada neće prihvatiti prijetnje i ucjene Srba sa sjevera Kosova oko sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, uvjeren da bi većina građana Srbije na eventualnom referendumu prihvatila sporazum između Beograda i Prištine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Slika nije dostupna Sporazum o Kosovu EU bez komentara dok ne dobije službeni odgovor iz Beograda

"Prihvaćanje sporazuma znači prihvaćanje života i budućnosti za Srbiju. Uvjeren sam da će najveći broj građana Srbije donijeti odluku o prihvaćanju teksta sporazuma", istaknuo je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.

>> Vučić za odnose s Hrvatskom 'bez emocija', s više iskrenosti

Iako odluka o referendumu o tzv. briselskom sporazumu nije donesena, srbijanska vlada mu se načelno ne protivi, ali pod uvjetom da se na njemu odlučuje isključivo o tekstu sporazuma, dok Srbi sa sjevera Kosova to pitanje vežu uz ustav u kojem stoji da je Kosovo nedjeljivi dio Srbije. "Mi čekamo odluku Srba sa sjevera Kosova. Referendum ima smisla ako oni prihvate da ga (sporazum) provedu u slučaju da rezultat bude nepovoljan po njih", dodao je Vučić i ponovio kako je u slučaju "pada" sporazuma ponudio ostavku i pad vlade.

"Ucjene tipa bit će referendumsko pitanje onako kako netko odluči na ulici, to neće biti. Može na ulici govoriti tko što hoće, ali se u Srbiji odlučuje u institucijama sustava. U Srbiji će odlučivati većina građana i naroda, a ne manjina koja misli da na različite načine može zloupotrebljavati svoju poziciju. Prijetnje i ucjene nismo i nikada nećemo prihvatiti", naglasio je Vučić.

Sporazum su nedavno u Bruxellesu parafirali srbijanski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci, a usvojila skupština Srbije uz protivljenje Srba sa sjevera Kosova i Demokratske stranke Vojislava Koštunice. Dogovor, kojim se rješava status općina sa srbijanskom većinom na sjeveru Kosova, deblokriao je put Srbije prema EU koja je najavila da bi ta susjedna zemlja uskoro mogla dobiti datum za početak pristupnih pregovora.

Vučić je zahvalio ministrici Pusić na pismu potpore visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Catherine Ashton koja je posredovala u pregovorima između Dačića i Thacija, kao i na potpori europskom putu Srbije. "Zahvalni smo Hrvatskoj na potpori europskom putu Srbije, kao što je Srbija zadovoljna što će Hrvatska uskoro postati članica Unije", rekao je Dačić i dodao da je ulazak u EU strateški interes Srbije koja očekuje jačanje suradnje s Hrvatskom, uskoro 28. članicom bloka europskih država.

Pusić je rekla da priključenje Hrvatske Uniji 1. srpnja nije trenutak u kojem nešto završava, nego trenutak kojim se bilateralna suradnja nastavlja u novim okolnostima, osobito istaknuvši mogućnosti financiranja prometnih, infrastrukturnih i prekograničnih projekata novcem iz europskih fondova.

Posebno je naglasila interes Hrvatske da se ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTA-e liberalizira trgovinski režim sa susjednim zemljama na čijim tržištima Hrvatska ostvaruje velik dio izvoza, na što je Vučić uzvratio kako ne vidi nikakve smetnje da Hrvatska sklopi ugovore koji će joj omogućiti nastavak suradnje s članicama CEFTA-e.

Vučić je na pitanje novinara opovrguo da je Srbija nedavno ušla u vojni savez Rusije i bivših sovjetskih zemalja, rekavši da se radi tek o parlamentarnoj suradnji, a ne vojnom savezu te da je Srbija u toj vojnoj organizaciji stekla status promatrača, poput onoga što ga ima u NATO-u.

Govoreći o kupnji ruskog naoružanja, posebno borbenih zrakoplova MiG-29 rekao je da Beograd u skladu s mogućnostima kupuje na tržištu. "Ono što je najpovoljnije to ćemo kupiti", rekao je Vučić, ali i dodao da Beograd vojno surađuje s NATO-om kroz program Partnerstvo za mir, pripremnoj fazi za zemlje aspirantice na članstvo u Sjevernoatlanskom savezu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene