Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi Srbije i Hrvatske

Vučić za odnose s Hrvatskom 'bez emocija', s više iskrenosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je da su odnosi između Srbija i Hrvatske 'kralježnica regije' i da se moraju temeljiti na više iskrenosti i vjerodostojnosti, a manje emocija, što je bio slučaj u prošlosti.

Prva potpredsjednica vlade Vesna Pusić izjavila je nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem da se otvara prostor za razgovor o povlačenju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid. Prva je potpredsjednica rekla kako je to moguće, jer su prvi put napravljeni ozbiljni koraci u rješavanju pitanja nestalih.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak Slika nije dostupna Susret u Beogradu Pusić i Vučić: Tužbe za genocid ostaju, ali okrećemo se budućnosti

'Po prvi put su napravljeni ozbiljni koraci i pred nama su očito ozbiljni pomaci, što otvara prostor za razgovor o mogućem povlačenju tužbi za genocid', kazala je Pusić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

>>Aleksandar Vučić sastaje se s hrvatskim državnim vrhom

'Kad vidimo da se u pitanjima nestalih bitno pomičemo s mjesta i približavamo se rješenju toga pitanja, onda smo i blizu toga da možemo razgovarati po povlačenju tužbi', dodala je ministrica vanjskih i europskih poslova.

'To nije lako pitanje za Srbiju, ali smo otvoreni za razgovore. Nadam se da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje', rekao je Vučić.

'Nikome nije u interesu da skriva podatke o nestalima. Pravedno je da obitelji znaju gdje se nalaze ostaci njihovih najmilijih', istaknuo je potpredsjednik srbijanske vlade koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

>>U Sotinu otkriveni posmrtni ostaci Hrvata ubijenih 1991.

'Zahvaljujem se na informacijama koje su omogućile identificiranje poginulih i nestalih u Sotinu. Gospodin Vučić je rekao da je Srbija spremna surađivati s vrlo konkretnim informacijama', rekla je šefica hrvatske diplomacije, dodajući da je pitanje nestalih 'ljudsko i emotivno pitanje' preko kojega službeni Zagreb ne može prijeći.

Odnosi između Srbija i Hrvatske su 'kralježnica regije'

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u  Zagrebu da su odnosi između Srbija i Hrvatske 'kralježnica regije' i da se moraju temeljiti na više iskrenosti i vjerodostojnosti, a manje emocija, što je bio slučaj u prošlosti.

>>Tomislav Nikolić: 'Klečim i tražim oprost za Srbiju zbog Srebrenice'


'Hrvatska i Srbija su ključne zemlje u regiji i tu ne treba biti emocija, nego naše odnose treba razvijati racionalno i pragmatično', istaknuo je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s prvom potpredsjedicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

'Ja nisam ni upola šarmantan kao neki srbijanski političari koji su ranije dolazili u Hrvatsku. Ali sam uvjeren da naši odnosi u budućnosti mogu biti bez puno ljubavi, a s puno više iskrenosti i kredibiliteta', rekao je Vučić koji je boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Upitan za komentar nedavne izjave predsjednika Tomislava Nikolića da je oslobodilačka akcija Oluja bila genocidna, Vučić je rekao da između Zagreba i Beograda postoje velike razlike u gledanju na prošlost, ali da na njima ne treba ustrajati.

'Razlike treba priznati, ali na njima ne treba inzistirati. Uvjeren sam da gospođa Pusić i ja, kao i svi hrvatski i srbijanski dužnosnici ne vidimo na isti način akciju Oluju. No, ne mislim da to treba biti prepreka našem razmišljanju o budućnosti. Prošlo je 18 godina, djeca su postala punoljetna i budućnost je puno važnija od prošlosti, a perspektiva razvoja puno važnija od ukopavanja u političke rovove', naglasio je Vučić.

>>Novi rok za zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava
 

Vučić je u Zagreb došao i s obećanjem da će Beograd Zagrebu dostaviti zračne snimke Hrvatske iz 1968., potrebne za legaliziranje bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj.

Pitanje na kojem ustraje Beograd jest rješavanje mirovina i stambenog zbrinjavanja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti izbjeglih u Srbiju nakon Oluje, za koje je Vučić ocijenio da napreduju. Ministrica Pusić je podsjetila da je hrvatska vlada do 15. kolovoza produžila rok za prijave prava na stambeno zbrinjavanje i da su Banski dvori spremni učiniti sve da to pravo ostvare svi, oslanjajući se na financiranje iz europskih fondova.

Srbija je Hrvatskoj nedavno dostavila konkretne informacije o masovnoj grobnici u vukovarskome prigradskom naselju Sotinu iz koje su prošli tjedan ekshumirani posmrtni ostatci 13 civilnih hrvatskih žrtava Domovinskog rata.Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja evidentirane su 1703 osobe nestale 1991./1992. i 1995., grobnica u Sotinu je 54 masovna grobnica otkrivena u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja graniči sa Srbijom. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene