Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga ih oslobodila odgovornosti

Vozila Toyota sigurna su za vožnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga je pokazala da Toyota Motor Corp nije kriva zbog pogreške što je elektronika nekontrolirano ubrzavala vožnju.

Nakon 12 mjeseci opsežnog istraživanja, razjašnjeno je da Toyota nema tvorničkih problema oko papučice gasa i elektronike. Velika je to pobjeda za vodećeg svjetskog proizvođača automobila, piše Reuters i dodaje kako će se nakon ove objave prodaja Toyota zasigurno povećati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Slika nije dostupna Power-Boost Mode Novi Lexus se prilagođava vašem raspoloženju

Otkriće je sada oslobodilo Toyotu odgovornosti da mora istražiti i otkriti jedini sigurnosni problem s popularnim tipom vozila kao što je Camry. 'Nema elektroničkih poteškoća i nekontroliranog ubrzavanja' rekao je Ray LaHood,  tajnik u Američkoj agenciji za cestovni promet

Agencija je zajedno s NASA-nim inželjerima pozabavili su se pitanjem je li prigušivač koji omogućuju 'mekanu' vožnju zajedno s elektroničkim sistemom doveo do nekontroliranog ubrzavanja. Istražitelji su zaključili da se većina ubrzavanja na autocestama može tumačiti pogreškom vozača.

>> Panika u Toyoti: Povlači gotovo dva milijuna vozila i modele za RH

>> Novi opoziv: Skoro dva milijuna Toyota mora na servis

'Ono što se događa u većini slučajeva jest zloporaba papučice gasa. Vozač nagazi gas umjesto kočnicu', objasnio je Ronald Medford, administrator. laHodd, koji je prije godinu dana paničnim glasom upozoravao vlasnike Toyote da bi zbog njihove sigurnosti najbolje bilo prestati koristiti vozilo, sada je u potpunosti 'promijenio ploču'.

'Sada smo sigurni da su Toyotina vozila sigurna za vožnju', rekao je i dodao kako je vlastitoj kćerki preporučio da kupi Sienna minivan. Iako je Toyota sada riješila najveći problem svoje 'sigurnosne sage' analitičari tvrde kako je pred njima dugačak i težak put povratka u vrh automobilske industrije.

Početkom veljače Toyota je milijun i 700 tisuća vozila povukla na servis zbog mogućnosti curenja goriva. Iako se najviše spornih automobila nalazilo u Japanu, i 134.000 europskih vlasnika modela Toyota Avensis i Lexus IS 250, uskoro je dobilo poziv od Toyote. Na području Republike Hrvatske na preventivni pregled u ovlaštene servise pismenim će putem biti pozvane 65 vlasnika Toyote Avensis i 8 vlasnika Lexusa IS 250.

Zadnje povlačenje automobila iz prodaje dogodilo se krajem siječnja ove godine, 'kada je Toyota' objavila da povlači više od 1,7 milijuna vozila diljem svijeta .Vozila su povučena iz prodaje zbog pokvarene pumpe i pripadajuće cijevi, uključujući model NOAH i druge modele prodane u Japanu kao i 141,000 AVENSISA prodanih diljem svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene