Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak slijedi

Vođa al Kaide poziva na nove prosvjede zbog filma o Muhamedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa Al Kaide Ayman al-Zawahiri rekao je da film napravljen u SAD-u koji ismijava proroka Muhameda pokazuje da Washington vodi 'križarski cionistički rat' protiv muslimana i pozvao na još prosvjeda pred veleposlanstvim Sjedinjenih Država.

Kao i u porukama koje su uputili jemenski i sjevernoafrički ogranak Al Kaide, Zawahiri je pohvalio prošlomjesečni napad na konzulat u SAD-a u Bengaziju u kojem su ubijena četiri diplomata ali ipak nije preuzeo odgovornost za njih.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot" Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari

Na snimci objavljenoj na islamističkim internetskim stranicama u petak on je pozvao 'slobodne i istaknute predane borce za islam' koji su napali konzulat i prosvjedovali pred američkim veleposlanstvima da 'nastave svoje protivljenje američkoj križarskoj cionističkoj agresiji protiv islama i muslimana'.

Snimka je objavljena na stranici Mudžahedin al-Ansar koja prenosi izjave vođa al Kaide.

>> Zawahiri poziva Saudijce da se pobune protiv režima

Zawahiri je rekao da su vlasti SAD-a 'dopustile film u ime osobnih sloboda i slobode izražavanja' ali da te vrijednosti nisu poštivale u odnosu spram muslimana zatvorenih u Guntanamu, Iraku i Afganistanu.

Zawahiri, propovjednik rođen u Egiptu koji je postao vođa al Kaide nakon smrti Osame bin Ladena prošle godine, također je kritizirao Obamu jer je njegova Demokratska stranka na predizbornom skupu obećala priznati Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu.

On je rekao da ta odluka i Obamina molitva na Zapadnom zidu u Jeurzalemu tijekom posjeta Izraelu 2008. godine, pokazuje da su muslimani suočeni s 'križarskim cionističkim ratom' koji predvodi SAD.

Ogranak Al Kaide u zemljama Magreba u rujnu je pohvalio napade u Bengaziju i pozvao na nove prosvjede a isto je početkom mjeseca učinio i jemenski ogranak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene