Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa Al-Kaide, Ajman al-Zawahiri, pozvao je Saudijce da idu za primjerom arapskog proljeća u Egiptu i Libiji i da se 'pobune' protiv saudijskog režima, piše specijalizirana američka internetska stranica SITE.


'Zašto se ne pobunite, vi sinovi moćnih i ponosnih plemena koja preziru smrt, kako biste prekinuli ponižavanje i tlačenje', poručuje vođa u videosnimci objavljenoj na internetu, po prijevodu američke internetske stranice za praćenje islamističkih mrežnih stranica.

Vezani članci Slika nije dostupna TOTALNI RAT U SIRIJI Saudijska Arabija poslala najmodernije protutenkovsko naoružanje pobunjenicima Slika nije dostupna VIDEO Jemenski 'kipući kotao': Odgovori na to gdje leži problem u toj siromašnoj zemlji

>> Vođa Al Kaide podupire pobunu u Siriji

Videoporuka koja traje šest minuta i 19 sekunda snimljena je u veljači ili ožujku, ocjenjuje SITE a u četvrtak se pojavila na islamističkim mrežnim stranicama.

Video počinje snimkama kralja Abdulaha od Saudijske Arabije u društvu pape Benedikta XVI. i američkih predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame.

Zawahiri u svom govoru podsjeća da su se 'arapski narodi prije gotovo godinu dana pobunili protiv svojih čelnika'.

'Digli su se na zapadu, na jugu, na sjeveru, a vi, vi se niste ni pomaknuli. Braćo moja plemenita, zašto ste strpljivi s vladarima iz kuće Al-Sauda, jednog od najpokvarenijih režima', upitao je.

Zawahiri na snimci zamjera saudijskom režimu što je jedno vrijeme bio otvorio zemlju američkim snagama, džihadiste strpao u zatvor i širio nemoral putem medija.

U ranijim snimkama objavljenim zadnjih dana, Zawahiri je pozvao islamističke pobunjenike šebab u Somaliji da napadaju kenijske snage i vojnike Afričke unije u Somaliji. Usto je pozvao Jemence da se pobune protiv novog predsjednika Abda Raba Mansura Hadija koji je, po njegovu mišljenju, 'agent' SAD-a. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.