Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u
Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u Foto: Afp

Policijski službenici "bezuspješno su pokušavali uhititi" Blakea pomoću električnog paralizatora (elektrošokera), piše u priopćenju lokalnih vlasti u SAD-u te se dodaje kako je policija na podu automobila pronašla nož.


Mladi Afroamerikanac Jacob Blake, teško ranjen u akciji policije koja je još jednom očito pretjerala s uporabom sile te potaknula proturasističke prosvjede u Sjedinjenim Državama i bojkot košarkaša NBA lige, imao je nož u svom automobilu, priopćile su u srijedu vlasti Wisconsina.

Vezani članci Emily Ratajkowski Uznemirujuće tvrdnje zvijezda koje su se pridružile prosvjedima u SAD-u: "Pucali su na nas bez ikakvog razloga" Prosvjedi zbog policijske brutalnosti - 3 Kaos na ulicama Minneapolisa: Prosvjednici napali policijsku stanicu, pokušali ih rastjerati suzavcem

U priopćenju ministarstva pravosuđa te savezne države na sjeveru SAD-a, navodi se da je policija stigla na mjesto događaja u Kenoshi nakon telefonskog poziva žene koja je rekla da je kod nje "prijatelj koji ondje ne bi smio biti".

Kada su izašli na teren, dodaje se u priopćenju, policijski službenici "bezuspješno su pokušavali uhititi" Blakea pomoću električnog paralizatora (elektrošokera).

Dvadesetdevetogodišnji otac obitelji upozorio ih je da "ima kod sebe nož", rekle su mjesne vlasti.

Istražitelji su pronašli nož na podu automobila u kojemu nije bilo drugog oružja, dodaju vlasti, otkrivajući ime policajca koji je ispalio sedam hitaca u leđa mladog čovjeka: Rusten Sheskey. Zasad je privremeno udaljen s dužnosti zajedno s još jednim kolegom.

Tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac bijelac u Minneapolisu, u SAD-u se ponovo javlja bijes zbog rasizma i policijskog nasilja.

Nekoliko košarkaša, počevši s igračima susjednog Milwaukeeja, odlučilo je u znak solidarnosti bojkotirati utakmice nagnavši NBA da odgodi tri utakmice doigravanja planirane u srijedu. "TRAŽIMO PROMJENE. DOSTA NAM JE", objavio je na Twitteru najbolji igrač Los Angeles Lakersa LeBron James.

Prosvjedne povorke svaku su noć prerastale u nasilje u Kenoshi, gdje su se sukobljavali prosvjednici i policija.

U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene iz vatrenog oružja, a treća je ranjena malo prije ponoći u nejasnim okolnostima.

Sedamnaestogodišnji Kyle Rittenhouse, koji živi u susjednom Antiochu, u saveznoj državi Illinoisu, tridesetak kilometara od Kenoche, sumnjiči se za ta dva ubojstva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, priopćila je kratko mjesna policija.