Prosvjed u Kenoshi u SAD-u
Prosvjed u Kenoshi u SAD-u Foto: Afp

Nastavljaju se prosvjedi u američkom gradu Kenoshi koji su počeli nakon što je policija upucala Jacoba Blake pred njegovom djecom.


Mirni su se prosvjedi u gradu Kenoshi u saveznoj državi Wisconsin brzo pretvorili u nasilne nerede u kojima je u utorak dvoje ljudi ubijeno, a jedna je osoba ozlijeđen. Šef policije Daniel Miskinis potvrdio je da je zbog ubojstava uhićen 17-ogodišnjak.

Vezani članci Bijela kuća tražila 10.000 vojnika na ulicama - 1 Bijela kuća tražila 10.000 aktivnih vojnika za gušenje prosvjeda, ministar obrane odbio Poznati u akciji - Pravda za Georgea - 7 Ustanak zvijezda u SAD-u: Sve je više poznatih lica koja se pridružuju javnim prosvjedima

Osim ljudskih žrtava, tijekom nereda su uništeni mnogi dućani čiji su vlasnici bili mali poduzetnici. Prosvjednici su u nekoliko navrata ulazili u kafiće i restorane te od gostiju zahtijevali da dignu šaku u znak solidarnosti.

Predsjednik Donald Trump rekao je da će u Kenoshu poslati federalnu postrojbe i Nacionalnu gardu, izvijestio je BBC.

"NEĆEMO tolerirati krađu, palež, nasilje i bezakonje na američkim ulicama. Moj tim je upravo razgovarao s guvernerom Eversom koji je pristao prihvatiti federalnu pomoć (Portland bi trebao učiniti isto!)", napisao je Trump na Twitteru.

Prosvjedi su počeli nakon što je u nedjelju Jacoba Blakea (29) ranila policija dok je bio naslonjen na automobil u kojemu su bila njegova djeca. Njegova je obitelj rekla da se opravlja u bolnici i da je pri svijesti. Međutim, njegovi su odvjetnici rekli da će biti potrebno "čudo" da Blake ponovno prohoda.