Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon ubojstva Georgea Floyda

Šokantni prizori na ulicama SAD-a, ubijen prosvjednik: "Ono što sad vidimo noću, to je skoro građanski rat"

Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 3
Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 8 Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 8 Foto: DNEVNIK.hr Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 9 Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 9 Foto: DNEVNIK.hr Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 7 Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 6 Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 5 Galerija 1/9 >>
Ponovno jačaju neredi u SAD-u. Proturasistički prosvjednici vratili su se na ulice više gradova. U Austinu u Teksasu policija je privela vozača koji je ubio jednog iz skupine prosvjednika koji su se približili njegovom vozilu. Prethodno se u njih zaletio automobilom.

Šokantni prizori snimljeni su u Austinu u Teksasu. Vozač se automobilom zaletio u skupinu proturasističkih prosvjednika. Kad se jedna grupa približila vozilu otvorio je vatru i ubio jednu osobu. Policija je privela napadača, ali nije objavila njegov identitet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemiri u SAD-u Procurila uznemirujuća snimka: Policija pucala i ranila crnca, liječnici se bore za njegov život Slika nije dostupna Nakon smrti Georgea Floyda Nova snimka policijske brutalnosti: Automobilom se zaletjeli u gomilu prosvjednika, ima ozlijeđenih

Prosvjed u Austinu bio je samo jedan u nizu proturasističkih prosvjeda koji se ponovno šire američkim gradovima. Novi zamah dali su im neredi u Portlandu. Tamo se već nekoliko dana sukobljavaju prosvjednici i savezni agenti.

"Osjećam kao da su se napetosti znatno pojačale. Ono što sad vidimo noću, to je skoro građanski rat", kazala je Eva Vega, prosvjednica.

"Došao sam ovdje kako bi ljude koji bi trebali čuvati, držao odgovornima za njihove gozne postupke koje vrše nad gradom već više od dva mjeseca", rekao je Orladno, prosvjednik.

Prije nekoliko dana savezni agenti suzavcem su zasuli i gradonačelnika Portlanda kad je došao porazgovarati s prosvjednicima. Često nasilni prosvjedi u tom gradu počeli su se smirivati prije nego što su stigli savezni agenti. Njihov dolazak mnogi su shvatili kao provokaciju.

"Želim konačno negdje stići sa svim ovim prosvjedima. Ljudi pokušavaju dobiti sustavne promjene, ostvariti prave promjene u vlasti i slično. To je ono što ja želim. Ne želim nastaviti prosvjedovati za crne živote", istaknula je Jae, prosvjednica.

Savezne agente u Portland poslao predsjednik Trump

Savezne agente u Portland je poslao američki predsjednik Donald Trump, unatoč protivljenju lokalnih vlasti koje tvrde da oni samo pogoršavaju situaciju. Istim potezom Trump prijeti lokalnim vlastima još nekoliko gradova, među kojima je i New York. Njujorški gradonačelnik je najavio da će američkog predsjednika u tom slučaju tužiti.

Tijekom vikenda policija se sukobila i s proturasističkim prosvjednicima u Seattleu. Privedeni su deseci ljudi, a ozlijeđeno je dvadesetak policajaca.

Proturasističke prosvjede i nerede koji već više od dva mjeseca potresaju SAD pokrenulo je ubojstvo crnog Amerikanca, Georga Floyda. Policajac mu je prilikom privođenja zbog manjeg prijestupa više od osam minuta nogom pritiskao vrat.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene