Crkvena zvona, ilustracija
Crkvena zvona, ilustracija Foto: Getty Images

Župnik u mjestu blizu Firence godinama je iskušavao strpljenje svojih župljana zvoneći 200 puta na dan, no vlasti su mu doskočile kaznom i naredbom da se suzdrži.


Don Leonardo Guerri, svećenik u Crkvi sv. Marije u mjestu Coverciano, godinama se sukobljavao sa susjedima jer je zvonio 200 puta na dan od osam ujutro do 21 sat, piše u petak list Il Corriere Fiorentino.

Nakon neuspjela postupka mirenja, četverogodišnjeg sudskog postupka, peticija i audiometrijskih mjerenja, Regionalna agencija za zaštitu okoliša u Toskani (Arpat) odlučila je župniku ispisati novčanu kaznu od 2000 eura.

Od sada svećenik smije zvoniti jedino kada poziva pastvu na misu i molitvu.

Na upit agencije France presse svećenik nije želio komentirati tu odluku.

Međutim, selo Coverciano nije usamljen slučaj jer zbog učestalih svađa oko zvonjave u Toskani, kardinal Giuseppe Betori, nadbiskup firenetinski, poslao je prije nekoliko godina svojim župama uredbu o ograničenju buke zvonjavom.

Kontroverzna freska u pravoslavnoj crkvi Kontroverzna freska Stepinca u pravoslavnoj crkvi prebojena u bijelo: "Vjerojatno je netko htio uzeti vlast u svoje ruke"

Papa Franjo Papa se obrušio na zlostavljače: "Slavimo majke! Nasilje prema ženama vrijeđa Boga"

Uredbom zahtijeva da svećenici "izbjegavaju" iskušavati kršćanski vjerski sentiment u vrijeme starenja stanovništva, okretanja mladih od vjere i u vrijeme kada Talijanska Crkva sve teže pronalazi novake za svećenički poziv.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju