Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako bivši zaposlenik Američke agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden nije u javnost trebao pustiti američke državne tajne. Putin je također rekao kako Snowdena ne smatra izdajnikom.


Nakon što je 2013. u javnost pustio tajne informacije o američkim špijunskim operacijama, Snowden je azil dobio u Rusiji. Snowdenov odvjetnik rekao je u siječnju da Snowden ima pravo ostati do 2020. te da će sljedeće godine steći pravo prijaviti se za rusko državljanstvo.

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Uvode obvezno cijepljenje protiv koronavirusa: "Moramo zaustaviti tu strašnu bolest i umiranje tisuća ljudi" Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: AFP) Uvertira u sastanak u Argentini: Poznato mjesto i vrijeme susreta Trumpa i Putina

Vladimir Putin svoje mišljenje o Snowdenu izrekao je tijekom intervjua s američkim filmskim redateljem Oliverom Stoneom. "Snowden nije izdajnik", rekao je Putin te dodao da "on nije izdao interese svoje države, niti je ijednoj stranoj državi predao informacije koje bi naštetile američkom narodu", rekao je Putin.

Međutim, ruski predsjednik rekao je da je Snowden, ako se nije slagao s onim što se događa, trebao dati otkaz, kao što je Putin napravio u KGB-u, a ne u javnost pustiti državne tajne.

"Nije to trebao napraviti. Ja smatram da je njegov čin pogrešan", Putin je rekao Stoneu.

Snowden je imao pravo djelovati onako kako je djelovao, tvrdi Putin, koji smatra da je američki nadzor postao pretjerano nametljiv, te je pohvalio ruske tajne službe koje, kako je rekao Putin, djeluju unutar granica zakona.

Saveznici ili podanici?

Putin je također kritizirao američko prisluškivanje Njemačke, američke saveznice. Putin je zaključio kako će takvo ponašanje eventualno doći na naplatu, stoji u reportaži Independenta.

"Pokušati špijunirati vlastite saveznike, ako ih stvarno smatraju saveznicima a ne podanicima, je jednostavno nepristojno", rekao je Putin te objasnio kako "to narušava povjerenje, a na kraju i šteti američkoj nacionalnoj sigurnosti."

Snowden je koristio društvene mreže kako bi ruske vlasti kritizirao zbog zakona koji komunikacijske kompanije obvezuje na šestomjesečno pohranjivanje poziva i internetske aktivnosti.