Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje u Hong Kongu

Edward Snowden: Niti sam izdajnik, niti sam heroj! Ja sam Amerikanac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edward Snowden (29), čovjek koji je razotkrio jednu od najčuvanijih američkih tajni, i dalje je u Hong Kongu, a za tamošnji je dnevni list dao i intervju.

Bivši američki obavještajac Edward Snowden (29), koji je nedavno otkrio jednu od najčuvanijih američkih tajni, onu o velikom programu nadzora i prisluškivanja praktički cijeloga svijeta, i dalje je u Hong Kongu.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Slika nije dostupna I dalje je na aerodromu Edward Snowden navodno zatražio azil u Rusiji

Ondje je pobjegao desetak dana prije no što su Guardian i Washington Post počeli objavljivati dokumente koje im je dao, a nakon nekoliko dana špekulacija prema kojima je možda već odmaglio negdje u Kinu ili da pregovara s nekim državama, uključujući Rusiju, o mogućem azilu, danas je dao intervju hongkonškim dnevnim novinama South China Morning Post (SCMP).

>> Google SAD-u: Želimo objaviti zahtjeve američke vlade

Odgovorio je kritičarima koji ga nazivaju izdajnikom, ali i novostečenim obožavateljima koji ga smatraju herojem. 'Niti sam izdajnik, niti sam heroj. Ja sam Amerikanac', rekao je Snowden, dodajući kako u Hong Kongu kani ostati do daljnjega.

'Nisam došao ovdje bježati od pravde, ovdje sam kako bih razotkrio kriminal. Htio bih da o mojoj sudbini odluče sudovi i narod Hong Konga', rekao je, očito sluteći da bi Amerika protiv njega mogla podignuti optužnicu te od Hong Konga tražiti izručenje.

BBC prenosi mišljenja analitičara prema kojima bi, pošalje li Washington ekstradicijski zahtjev, čitav postupak mogao potrajati mjesecima, a sve bi u konačnici mogao blokirati i službeni Peking.

Snowden kaže kako je dosad imao niz prilika za bijeg iz Hong Konga, ali da je njegov izbor 'ostati i boriti se protiv američke vlade sudskim putem, jer ja vjerujem u vladavinu prava u Hong Kongu'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene