Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak velikih

Ukrajina i slobodna trgovina na meniju u Ovalnom uredu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svađa zbog prisluškivanja nije zaboravljena, ali je u drugom planu zbog ukrajinske krize.

Ukrajinska kriza je, očekuje se, glavna tema susreta Baracka Obame i Angele Merkel u petak u Bijeloj kući, što je njihov prvi susret u četiri oka nakon lanjskog otkrića o prisluškivanju njemačke kancelarke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE Bijela kuća traži istragu: Je li Obama prisluškivao Trumpa? Slika nije dostupna Robert Fico Slovački premijer: "Čaša strpljenja glede imigracije počela se prelijevati"

Pregovori o ugovoru o američko-europskoj slobodnoj trgovini također bi trebali biti na dnevnom redu tog susreta dvoje čelnika u Ovalnom uredu. Nakon toga će se u ružičnjaku Bijele kuće održati zajednička tiskovna konferencija. Dvoje čelnika će poslije imati radni ručak.

Edward Snowden, bivši zaposlenik američke obavještajne agencije, izazvao je svađu Washingtona i Berlina otkrivši razmjere prisluškivanja obavještajne agencije NSA-e koja je, po medijskim napisima, posebno pratila kancelarkin mobitel.

Obama je nastojao umiriti gnjev Merkel obećavši u siječnju u razgovoru objavljenom u Njemačkoj da se ubuduće "njemačka kancelarka ne treba brinuti" da će ju Amerika špijunirati. Berlin želi ugovor kojim bi se zabranilo međusobno špijuniranje, ali Amerikanci to ne prihvaćaju. Obama je usto istaknuo da će njegova zemlja i dalje voditi obavještajne operacije, pa i među saveznicima.

Po pisanju njemačkog tiska i ocjeni analitičara, svađa zbog prisluškivanja nije zaboravljena, ali je potisnuta u drugi plan otkako je izbila ukrajinska kriza.

Rusija: Nema razloga za brigu; Merkel: Ne smiruju stanje

Iako SAD plaši Vladimira Putina sankcijama određenim sektorima ruskog gospodarstva, a ne samo pojedincima i tvrtkama, zasad ne želi učiniti taj korak. Taj se oprez tumači bojazni nekih europskih zemalja, napose Njemačke, da budu izložene ruskim protumjerama.

Tako je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney odgovarajući na to pitanje u četvrtak rekao da "SAD i EU, kao i članovi G7 uvelike surađuju na tom polju i očekujemo da će se ti napori nastaviti".

Spomenuo je "rast cijene koju će Rusija morati platiti ne bude li poštovala svoje obveze". No Carney je dodao napomenu da "svaka zemlja EU-a, SAD i druge zemlje održavaju s Rusijom gospodarske veze na različitom stupnju, pa bi i sankcije različito na njih djelovale".

Konsenzus Obame i Merkel trebao bi biti jasniji kada je riječ o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi se, po ocjeni dviju zemalja, trebao potpisati dogodine. Merkel oduševljeno podupire takav ugovor koji će njemačkim tvrtkama omogućiti izlaz na nova tržišta.

Kancelarka će tijekom boravka u Washingtonu održati govor u američkoj trgovinskoj komori. Na programu je i susret s glavnom direktoricom Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene