Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp

Rusija regrutira dobrovoljne vojnike iz klinika za mentalno zdravlje. Onima koji se jave, kako piše na objavljenom oglasu - nude nagrade.


Rat u Ukrajini još uvijek traje, a Rusija je počela regrutirati dragovoljce u jedinicama za mentalno zdravlje. Svakom prijavljenom novom vojniku ponuđena je nagrada.

Vezani članci Ilustracija Uoči nastupa na Eurosongu, Ukrajince neugodno iznenadile vijesti: "Europo, ujedini se protiv zla zarad mira!" Stambena zgrada u Umanu u kojoj je 23 ljudi poginulo nakon što ju je pogodio ruski projektil VIDEO Srušio se ruski borbeni avion SU-34, Britanija priznala da Ukrajini šalje krstareće projektile dugog dometa

Oglas, objavljen na internetskoj stranici Psihoneurološkog dispanzera br. 2 u Sankt Peterburgu, poziva vojne novake za ruske dobrovoljačke bataljune 'Kronstadt', 'Neva' i 'Pavlovsk'.

Andrej Zaharov, ruski istraživački novinar, objavio je fotografiju plakata na Twitteru.

"Ovaj trenutak je stigao. Na web-stranici Psihoneurološkog dispanzera br. 2 u Sankt Peterburgu već se regrutiraju dobrovoljci za rat s Ukrajinom. Hoće li od psihički neuravnoteženih osoba napraviti zasebnu bojnu? Ili će se pomiješati sa zatvorenicima?" napisao je.

Na plakatu su dragovoljcima koji potpišu ugovore o pristupanju bojnama na najmanje šest mjeseci obećane paušalna nagrada, naknada za stanovanje i komunalne usluge. Nakon što se fotografija plakata proširila društvenim mrežama, uklonjena je s internetske stranice.

Plakati se pojavili i u drugim ustanovama

Snimke oglasa i plakata šire se društvenim mrežama. Autori navode kako su se plakati pojavili, osim u spomenutoj ustanovi, i u lokalnoj klinici.

"Oglašavanje kratkoročnih ugovora pronađeno je na web-stranici državne ustanove Centar za socijalnu pomoć obitelji i djeci, kao i u skupini jednog od vrtića", navodi se na jednom od tvitova.

Obećane brojne povlastice

U povlasticama navedenim na plakatu dragovoljcima su obećani dobivanje statusa veterana, pravo prijave na visokoškolske ustanove bez natječaja te jednokratna materijalna pomoć.

Rat u Ukrajini traje gotovo sedam mjeseci, a Moskva nije ostvarila svoj naum i zauzela Kijev u roku od nekoliko dana. Od veljače su deseci tisuća ruskih vojnika ubijeni, dok su tisuće tenkova i druge vojne opreme uništene ili zarobljene.

Unatoč nizu ponižavajućih neuspjeha, Vladimir Putin nije objavio opći rat Ukrajini. U tom bi slučaju, prema ruskim zakonima, mogao novačiti muškarce i mobilizirati ljude iz rezervi, kojih je veliki broj.

Umjesto toga, piše Daily Mail, regrutiraju izvođače radova, beskućnike, zatvorenike i, prema posljednjim podacima, osobe iz klinika za mentalno zdravlje.

Iako rusko ministarstvo obrane niječe mobilizaciju, čini se da vlasti čine sve kako bi pojačale novačenje. Oglasi i jumbo plakati preplavili su javni prijevoz u većini regija.

"Ovo je posao", piše na plakatima koji pozivaju muškarce da se pridruže profesionalnoj vojsci. Vlasti su postavile mobilne regrutne centre u više gradova.

Više detalja o događanjima u ratu u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju