Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom suglasio o važnosti dopreme humanitarne pomoći sirijskome gradu Alepu.


"Zajedničko nam je stajalište da se mora učiniti sve kako bi se dostavila humanitarna pomoć Alepu. Jedino je pitanje... stvoriti uvjete sigurnosti za isporuku pomoći", rekao je Vladimir Putin nakon razgovora s Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vezani članci Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Susret Putina i Erdogana: "Izrael dolijeva ulje na vatru" Erdogan i Putin (Foto: AFP) Kolumna Branimira Vidmarovića: Tri razloga za forsirano zbližavanje dvaju velikih moćnika

Turski predsjednik izrazio je uvjerenje da će se ubrzano odvijati normalizacija odnosa s Rusijom, nakon krize izazvane turskim rušenjem ruskog borbenog zrakoplova blizu granice Sirije.

"Razgovarali smo... kako surađivati, napose u humanitarnoj pomoći za Alep, kakvu strategiju primijeniti da bi narod Alepa pronašao mir. Dogovorit ćemo s našim ministrima vanjskih poslova i najvišim vojnim zapovjednicima i obavještajnim časnicima", rekao je Erdogan.

Dvije zemlje sudjeluju u Siriji sa suprotstavljenih pozicija. Rusija je prije godinu dan počela kampanju zračnih udara kao podršku vosjci sirijskog predsjednika Bašara al-Asada protiv pobunjenika koji ratuju protiv njega, a Turska podupire pobunjenike i želi da Assad ode s vlasti.

U subotu je Rusija stavila veto na francuski nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a kojim se traži prekid zračnih napada i vojnih letova nad Alepom, no ni ruski prijedlog nije prošao jer nije dobio minimalno potrebnih devet glasova.

Putinov posjet Turskoj prvi je nakon rušenja ruskog zrakoplova na koji je Putin reagirao uvođenjem sankcija Turskoj. Odnosi su zatoplili u lipnju kada je Putin prihvatio pismo u kojemu Erdogan izražava žaljenje zbog incidenta.

Kriza u odnosima s Moskvom nanijela je udarac turskome turizmu, jer je dolazak ruskih turista u hotele na sredozemnoj obali drastično pao.

Rusija i Turska potpisale ugovor o izgradnji plinovoda Turski tok 

Rusija i Turska su u ponedjeljak potpisale ugovor o izgradnji plinovoda Turski tok (TurkStream) za dopremu ruskog plina u Europu preko Crnog mora, izvijestili su novinari AFP-a s mjesta događaja.

Kapacitet jednog kraka je 15,75 milijarda prostornih metara plina na godinu

Na susretu koji je trajao više od sata i četrdeset minuta, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se o uvjetima izgradnje tog velikog energetskog projekta kojim je zapečaćena njihova pomirba nakon teške diplomatske krize koju je prouzročilo tursko rušenje ruskog bombardera iznad sirijsko-turske granice u studenome 2015.

Vijest o projektu Turski tok objavljena je krajem 2014. kada se doznalo da se, u jeku ukrajinske krize, odustaje od projekta Južni tok koji je trebao prolaziti Crnim morem a zaustavila ga je Europska unija.

Potpisani ugovor "predviđa izgradnju dvaju krakova" iz kojih se sastoji taj plinovod ispod Crnog mora, rekao je novinarima glavni direktor Gazproma Aleksej Miler. "Kapacitet jednog kraka je 15,75 milijarda prostornih metara plina na godinu", dodao je.

Ugovor su u ponedjeljak navečer u nazočnosti Putina i Erdogana potpisali ministri energetike dviju zemalja, nekoliko sati nakon početka 23. Svjetskog energetskog kongresa u Istanbulu. Ruskom predsjedniku je to bio prvi posjet Turskoj nakon pomirbe dviju zemalja.

"Vjerujem da ćemo uspješno dovršiti proces normalizacije tursko-ruskih veza", rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Unatoč približavanju koje su nedavno počeli, Rusi i Turci se i dalje spore oko sirijskog pitanja: prvi su veliki saveznici predsjednika Bashara al-Assada a drugi pomažu pobunjenicima koji žele svrgnuti vlast. (Hina)