Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebinje želi na more

BiH: Tuđmana vladika prozvao zbog teritorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana u Trebinju ponovo su glasni zahtjevi da se ovoj općini vrati dio crnogorske obale, od Igala do Prevlake. Zagovarači se, pri tom, pozivaju na avnojevske granice koje su, kako kažu, usmenim dogovorom prekrojene, prenosi bosanski 24 sata.info.

'Ako je SFRJ rasformirana prema granicama nacrtanim u Jajcu 1943. godine, zar nije normalno zahtijevati da se razgraničenje između Hrvatske, Crne Gore i BiH provede prema tim granicama. Time bi se ispravila ne samo politička nego i povijesna nepravda, koja nas je udaljila sa obale', napisao je nedavno vladika Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski, u pismu kojim je pozvao najviše predstavnike vlasti BiH i RS da upotrebe svoja ovlaštenja i službeno pokrenu pitanje uključivanja BiH u arbitražu oko dijela jadranske obale koja joj je oduzeta. Naveo je da u tom procesu učestvuju Hrvatska i Crna Gora, a da je BiH iz njega nepravedno isključena. 'Ukoliko naše nadležne institucije to ne mogu riješiti, pokrenut ćemo međunarodnu arbitražu', najavio je vladika Grigorije.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Pridružio mu se i poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović i sam insistirajući da se od Crne Gore zatraži 'vraćanje sedam kilometara obale, odnosno tjesnac Sutorina u Boki'. On tvrdi da je Bosni i Hercegovini oduzet izlaz na Jadransko more, na području gdje se rijeka Sutorina ulijeva u Topalsku uvalu, iako je razgraničenje država nastalih raspadom SFRJ u svim ostalim slučajevima izvršeno po avnojevskim granicama. 'Usmenim dogovorom 1947. godine, bosanskohercegovački teritoriji Sutorine, Igala i Njivica, ustupljeni su Crnoj Gori', kaže Mehmedović.

Bosanskohercegovačka administracija se, međutim, ne oglašava. Sasvim u duhu te tišine je i ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić, koji je rekao: 'Službeni stav BiH je da sa Crnom Gorom nema otvorenih pitanja. Uskoro se treba potpisati sporazum o granici između BiH i Crne Gore, koji je u fazi usuglašavanja i na nivou stručnih komisija. Prema njemu, BiH i Crna Gora bi na taj način bile prve države nastale raspadom bivše SFRJ koje su identificirale granicu i potpisale sporazum o razgraničenju'. Sa crnogorske strane stigle su slične ocjene, prema kojima nema ni govora o redefiniranju državnih međa između Crne Gore i BiH. I crnogorski ambasador u BiH Ramiz Bašić najavio je skoro potpisivanje međudržavnog sporazuma o granici, ističući da između dvije zemlje nema nikakvih otvorenih pitanja, posebno ne teritorijalnih.

Vladika Grigorije spominje i pisani dokument dogovora između bivših predsjednika Hrvatske i Srbije Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o razmjeni teritorija na području općine Trebinje. Prema tom dokumentu, trećina općine Trebinje ustupljena je kao zaleđe Hrvatskoj, a zauzvrat bi trebinjska općina izašla na more. Tuđman i Milošević su potpisnici Dejtonskog sporazuma, koji nije stavio van snage sporazume nastale prije njega, poput Washingtonskog, kojim je nastala Federacija BiH', stoji, između ostalog, u pismu vladike Grigorija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene