Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na presudu

'Vlada Kosova cijeni odluku Haaškog tribunala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izricanje prve presude Haaškog tribunala za počinjene ratne zločine srbijanskih snaga nad kosovskim Albancima tijekom rata 1999. s velikom je pozornošću popraćeno na Kosovu, a u prvim reakcijama izražava se zapanjenost oslobađajućom presudom bivšem srbijanskom predsjedniku Milanu Milutinoviću.

Kosovska televizija izravno je prenosila jučerašnje izricanje prvostupanjske presude u Haaškom tribunalu, kojom su na ukupno 96 godine zatvora osuđena petorica bivših najviših srpskih političkih, vojnih i policijskih čelnika, dok je bivši srbijanski predsjednik Milan Milutinović oslobođen krivnje. Svi prištinski dnevnici na albanskome na prvim stranicama objavili su šire izvješće iz Den Haaga. Vodeći prištinski list 'Koha Ditore' piše kako je Haag kaznio počinjeni državni zločin na Kosovu, dok dnevnik 'Lajm' piše kako je, s obzirom na počinjene zločine, riječ o blagoj presudi.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Prve službene reakcije na osudu izrazio je u četvrtak u New Yorku, gdje je bio na razgovorima s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. Kazao je kako 'ima puno povjerenje' u prvostupanjsku presudu Haaškog suda kojom je Milutinović oslobođen krivnje, pošto je utvrdio da on nije bio ovlašten nad srbijanskom kampanjom protiv Albanaca na Kosovu 1999., već je vlast nadzirao Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik SRJ, kojemu je suđenje u Den Haagu prekinula smrt 2006.

>> Kandić: Zapanjuje ICTY-jevo oslobađanje Milutinovića

Kosovski mediji prenose i reakcije kosovske vlade. 'Vlada Kosova cijeni odluku Haaškog tribunala. Mislim da je ta odluka još jednom jasno pokazala da su na Kosovu izvršeni strašni zločini i da su najviši čelnici Srbije i Jugoslavije neposredno uključeni u ove zločine na Kosovu'. izjavio je glasnogovornik kosovske vlade Memli Krasniqi.

>> Haag Milana Milutinovića oslobodio optužbi

Po prvim reakcijama koje su prenijeli elektronički mediji, članovi obitelji žrtava počinjenih zločina nisu zadovoljni presudom, a ni onim što je postignuto u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba. Stanovnici sela Rečak kod Štimlja, gdje su srbijanske snage počinile jednog od najvećih zločina počinjenih na Kosovu, sredinom siječnja 1999., kada su ubijena 42 albanska civila i koji je senzibilizirao svijet za počinjene zločine, izrazili su zapanjenost presudom tribunala posebice oslobađajućom presudom za bivšeg srbijanskog predsjednika Milana Milutinovića.Presuda na suđenju u Den Haagu nije za sada izazvala veće zanimanje ni u jednoj od većih srpskih enklava na Kosovu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene