Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Morao biti povezan'

Kandić: Zapanjuje ICTY-jevo oslobađanje Milutinovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je u četvrtak da je 'zapanjena' obrazloženjem Haaškog suda oslobađajuće presude negdašnjem srbijanskom predsjedniku Milanu Milutinoviću, dodavši da je morao biti povezan s događajima i odlukama koje su se tada donosile.

Kandić je, gostujući na televiziji B92, kazala da je presuda šestorici iz negdašnjega državnog vrha Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) važna jer je to 'činjenica koju više nitko ne može pobiti' te da se ubuduće ne mogu nijekati zločini nad albanskim civilima na Kosovu 1999. U presudi negdašnjem srbijanskom i jugoslavenskom vrhu za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. Haaški je sud u četvrtak osudio tadašnjeg potpredsjednika savezne vlade Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22, a generale Dragoljuba Ojdanića i Vladimira Lazarevića na po 15 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Tadašnji srbijanski predsjednik Milan Milutinović oslobođen je svih optužaba, a u presudi se navodi da nije izravno nadzirao tadašnju Vojsku Jugoslavije, da nije bio među najbližim suradnicima Slobodana Miloševića, niti je bio među ključnim ljudima tada vladajuće Socijalističke partije Srbije. Reagirajući na presudu, predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić ocijenio je da će zbog nje porasti protuhaško raspoloženje u Srbiji. Dodao je da je otegotna okolnost što je konstatirano postojanje 'zajedničkog zločinačkog pothvata', a olakotna je okolnost što je bivši srbijanski predsjednik Milan Milutinović oslobođen optužaba.

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, predstavnici dijela srbijanske vlasti i oporbe složili su se u ocjeni da je presuda negdašnjem državnom vrhu Srbije i Jugoslavije politički proces i da su kazne previsoke. Izdvaja se mišljenje predsjednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, koji je ocijenio da današnja presuda 'nije presuda Srbiji i srpskom narodu' te da će 'oni koji su podupirali Miloševića i njegovu politiku za današnju presudu sigurno reći da je protusrpska'.

To je prva haaška presuda za zločine koje su na Kosovu počinile snage Srbije i bivše SRJ.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene