Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBRATIO SE PARLAMENTU

Cure detalji s brojnih tuluma u Johnsonovu uredu dok je zemlja bila u strogom lockdownu: Karaoke, povraćanje, strgana ljuljačka...

Slabo vodstvo u uredu britanskog premijera Borisa Johnsona u Downing Streetu krivo je za kulturu koja je dovela do ilegalnih zabava koje su se održavale za vrijeme lockdowna, piše u izvješću više državne službenice u srijedu.

Izvješće više državne službenice Sue Gray naručio je Johnson nakon što se otkrilo da su se u Downing Streetu održavale zabave kada su takva druženja bila zabranjena strogim zakonima koje je njegova vlada donijela kako bi zaustavila širenje covida-19.

Pročitajte i ovo Boris Johnson Kraj političke karijere Šokantni odlazak Borisa Johnsona: ''Nikad nije bio sposoban ni za zastupnika, a kamoli za premijera naše velike zemlje" Boris Johnson Je li ih doveo u zabludu? Johnson pred odborom o nezakonitim zabavama, on uporan: "Poštovane su sve preporuke"

"Nije trebalo dopustiti da se mnogi od tih događaja dogode", piše u izvješću. "Više vodstvo u središtu, i političkom i službenom, mora snositi odgovornost za ovu kulturu."

Dio izvješća Grayeve objavljen je u siječnju, no većina detalja je izostavljena dok se nije provela zasebna policijska istraga, koja je završena prošli tjedan sa 126 izrečenih kazni.

I Johnson i ministar financija Rishi Sunak su među kažnjenima zbog sudjelovanja na zabavi povodom premijerovog 56. rođendana u lipnju 2020. godine.

Oporbeni političari i neki iz Johnsonove stranke pozivaju ga na davanje ostavke nakon što je otkriveno da su i on i drugi dužnosnici prekršili pravila u vijeme kad nije bilo dopušteno da se ljudi druže izvan svojih kućanstava ili, u mnogim slučajevima, da prisustvuju pogrebima svojih voljenih.

Boris Johnson danas je inzistirao na preuzimanju pune odgovornosti za partygate, nakon što je Sue Gray dala sumorni izvještaj o pijanim zabavama u Downing Streetu

Britanski premijer rekao je da preuzima odgovornost za kršenje mjera lockdowna u svome uredu u Downing Streetu te je ispravio prethodnu izjavu koju je dao parlamentu da su se cijelo vrijeme poštivala pravila.

"Preuzimam punu odgovornost za sve što se dogodilo... Zgrožen sam nekim od ponašanja", rekao je zastupnicima u srijedu, dodavši da nije bio svjestan kršenja pravila na okupljanjima za članove osoblja na odlasku.

"Moja prisutnost u tim, kratka kao što je bila, nije bila protivna pravilima. No ovo se očigledno ne odnosi na neka od ovih okupljanja nakon što sam otišao i druga okupljanja kad se uopće nisam nalazio u zgradi."

Ponovo je svoju ispriku za prisustvovanje na okupljanju za svoj rođendan u lipnju 2020. godine, zbog čega je od policije dobio kaznu.

Što piše u izvješću?

"Nije trebalo dopustiti da se mnogi od tih događaja dogode", piše u izvješću. "Više vodstvo u središtu, i političkom i službenom, mora snositi odgovornost za kršenje pravila". 

U izvješću se navodi da je jedna od zabava bila 20. svibnja 2020. Navedena je pod imenom Bring Your Own Booze (Donesite vlastito piće). 

Također u izvješću se navodi da je bilo više neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja prema zaštitarskom osoblju i osobama koje čiste prostorije. 

Za zabavu koja je organizirana 18. lipnja 2020. naručene su i karaoke. Na zabavi 18. lipnja došlo je do tučnjave i nekome je pozlilo, a bilo je i povraćanja, navedeno je u izvješću. 

U izvješću je kritizirano pretjerano alkoholiziranje u nizu kafića u Downing Streetu i Whitehallu - od kojih su mnoga prekršila pravila izolacije.

Ono opisuje kako su dužnosnici uživali u karaokama, i čak se međusobno svađali na jednoj od zabava dok je ostatak zemlje bio pod strogim ograničenjima.

Gospođa Grey bila je posebno oštra zbog bučne zabave u Downing Streetu uoči pogreba vojvode od Edinburgha, kada su partijaneri slomili dječju ljuljačku. Gospodin Johnson nije bio prisutan, navodi se u izvješću. 

Premijer je o izvješću rekao: "Pokušavam objasniti razloge zašto sam bio tamo. Jasno je iz onoga što je Sue Gray imala za reći da su neka od ovih okupljanja tada trajala mnogo dulje nego što je bilo potrebno i da su očito prekršila pravila i da su prekršila pravila", javlja Daily Mail. 

Partiji u Downing Streetu, dok su na snazi bile stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja, održavali su se u svibnju, lipnju, studenom i prosincu 2020. te u siječnju i travnju 2021. Oporbeni zastupnici ranije su pozvali Johnsona da odstupi, nakon što se ustvrdilo da je kršio mjere koje je donijela njegova vlada.

Zbog ovih je partija financijski kažnjeno pedesetak ljudi. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene