Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog smrti Mahse Amini

Potpuni kaos trese državu, gore policijske postaje, protiv naroda se koristi sila: "Umrijet ćemo, ali vratit ćemo Iran!"

Prosvjedi u Iranu
Prosvjedi u Iranu Foto: Afp
U Teheranu i ostalim iranskim gradovima nasilni prosvjedi nastavljaju divljati zbog Mahse Amini, 22-godišnje djevojke koja je umrla nasilnom smrću dok je bila u pritvoru tamošnje moralne policije.

Prosvjednici su u Teheranu i ostalim iranskim gradovima zapalili policijske postaje i vozila u četvrtak, izražavajući bijes koji ne prestaje zbog djevojke koja je umrla u pritvoru moralne policije, javlja Reuters i dodaje da se prosvjednici ne ustručavaju napasti i snage reda.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o hidžabu, zapalila je zemlju i potaknula nasilne prosvjede. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Neredi u dijelovima Irana najveći su ulični sukobi od 2019. Većina prosvjeda odvija se u iranskom Kurdistanu na sjeverozapadu zemlje, ali su se proširili i na Teheran, te na još 50-ak gradova diljem zemlje.

Policija koristi silu kako bi rastjerala prosvjednike. Humanitarne organizacije navode da je u prosvjedima ubijeno petero ljudi.

Pročitajte i ovo Pet ubijenih u Iranu tijekom prosvjeda - 1 PRAVDA ZA MAHSU AMINI Nastavljaju se nemiri na iranskim ulicama, prosvjednice spaljuju hidžabe: Policija pretukla dvojicu mladića

Iranske novinske agencije Tasnim i Fars javljaju da su u nemirima prosvjednici do sada ubili četiri pripadnika paravojne provladine skupine Basija - policije za očuvanje ćudoređa. Prosvjednici na marševima poručuju da će "umrijeti, ali i vratiti Iran".

Aminina smrt je potpalila tinjajući bijes ljudi diljem Islamske Republike zbog ograničavanja osobnih sloboda, uključujući i stroga pravila odijevanja za žene i djevojčice. Golemo nezadovoljstvo dodatno je potaknuto urušavanjem gospodarstva pogođenog sankcijama.

Iranski vjerski vođe strahuju od ponavljanja scenarija iz 2019. kada je u prosvjedima zbog povećanja cijene benzina ubijeno 1500 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene