Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju s obranom Europe

UVODE OPHODNJU GRANICE 'Ograda s Hrvatskom predstavlja političku dilemu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer najavio je održavanje konzultacija s ostalim zemljama u regiji i Ujedinjenim narodima prije nego donese odluku o konačnom zatvaranju granica s Hrvatskom zbog migrantske krize.

Mađarski premijer rekao je kako bi Mađarska trebala uspostaviti ophodnje duž granice s Hrvatskom, kao što je to učinila i na granici sa Srbijom te razmišlja o mogućnosti zatvaranja 'zelene' granice s Hrvatskom kako bi se zaustavio izbjeglički val, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Na granici sa Slovenijom Mađarska neće graditi trajnu ogradu poput one koju je postavila uz granice sa Srbijom i Hrvatskom, pojasnio je Orban nakon susreta s austrijskim dužnosnicima.

Ophodnje uz hrvatsku granicu bi, po njemu, trebale zajamčiti "europske forme" prelazaka granice.

Viktor Orban u petak je u Beču kazao kako će tražiti pristanak svih zemalja u regiji za podizanje ograde, a kada svi budu spremni, Mađarska će započeti provoditi oštrije zakone o prelasku hrvatsko-mađarske granice u skladu s pravom Eurpske unije.

Orban se javnosti obratio nakon održanog sastanka s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannon, a već je ranije kazao da se nada da će ograda duž granice s Hrvatskom biti dovršena unutar nekoliko dana.

SLOVENIJA ŠOKIRANA Mađarska je iznenadila na granici

U svojem je obraćanju dao naslutiti da se austrijski kancelar protivi ideji otvaranja koridora za izbjeglice preko Hrvatske i Mađarske kako bi što prije došli do Austrije i Njemačke, piše KLS.

Iz ureda austrijskog kancelara javljaju da su Orban i Faymann dogovorili usku suradnju po pitanju protoka migranata. Iz ureda centralne lijevice napominju kako se mora poštivati Dublinski sporazum prema kojemu izbjeglice moraju zatražiti azil u prvoj zemlji u koju dođu.

Iz Mađarske pak napominju da obrana granice sa Srbijom mora biti poštivana, a ograda s Hrvatskom je bilateralne naravi između Mađarske i Hrvatske.

Zatvaranje 'zelene granice'

'Noćas je srpska policija silom gurnula izbjeglice prema Hrvatskoj'

U izjavi nakon susreta s kancelarom Wernerom Faymannom i njegovim zamjenikom Reinholdom Mitterlehnerom Orban je kazao da je Mađarska izvorno imala dva rješenja. Prvi je bio otvoriti humanitarne koridore za migrante prema Austriji, kao što je to predlagala Hrvatska. No, to je Austrija odbila jer se krše međunarodni i europski propisi.

Orban je kazao kako je nakon toga Mađarskoj preostala opcija da uvede ophodnje na granici s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val na svojoj granici i da je to, iako oklijevajući, prihvatila i Austrija.

"Ono kako to ja sada vidim, Austrija, iako ne punim srcem, priznaje da bi Mađarska, ukoliko želi osigurati provođenje međunarodnih sporazuma, trebala provoditi stvarnu kontrolu granica s Hrvatskom", kazao je Orban.

Dodao je da će Mađarska donijeti odluku o zatvaranju granice s Hrvatskom nakon konzultacija kojima će nastojati dobiti potporu za taj korak među zemljama Višegradske skupine te nakon susreta mađarskih i hrvatskih dužnosnika.

"Ovo je veliko pitanje koje će trajati idućih dana i tjedana i pokušavam dobiti potporu za to", kazao je Orban nakon susreta s Faymannom.

Putin ima rješenje za problem s izbjeglicama

Mađarski premijer u Beču je pojasnio i da njegova vlada nema namjeru graditi trajnu ogradu na granici sa Slovenijom te da se ono što se radi na terenu može ukloniti za jedan dan i da se raščišćavanje zemljišta obavlja kako bi se mogla dopremiti mobilna oprema.

S obzirom na to da je Slovenija dio Schengena tamo se neće graditi ništa što se ne može ukloniti za jedan dan, dodao je.

Zaštita mađarskih južnih granica znači zaštitu granica Austrije, Bavarske i Europe u cjelini i ako ona ne uspije "Schengen je izgubljen", rekao je Orban.

Ako Mađarska ne osigura zaštitu svojih granica, Austrija i Njemačka bit će dnevno suočene s dolaskom desetak tisuća migranata odnosno oko 250 tisuća u idućim mjesecima, upozorio je Orban.

Kazao je kako ograda na granici s Hrvatskom predstavlja političku dilemu jer je Hrvatska članica EU. On je dodao da članstvo u Schengenskoj zoni ne nosi samo koristi nego i obveze koje je Mađarska spremna izvršiti.

Orban je kazao da izgradnja ograde za njega "nije ugodna", ali mađarska policija želi zaštititi državne granice na najhumaniji mogući način. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene