Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće sigurnosti o izvješću misije UN-a na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vijeću sigurnosti UN-a u iza zatvorenih vrata održana je rasprava o redovitom polugodišnjem izvješću o misiji UNMIK-a na Kosovu i provedbi demokratskih standarda posebnog izaslanika UN-a Joachima Rueckera.

Na početku rasprave je predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao Vijeće sigurnosti da spriječi priznavanje neovisnosti Kosova i omogući pronalaženje kompromisnog rješenja kroz nastavak pregovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti ocijenilo 'Mir na Kosovu ostaje krhak' Slika nije dostupna Diplomati u Vijeću sigurnosti UN različito o izvješću o Kosovu

"Pozivam vas da spriječite ohrabrivanje i prihvaćanje jednostranog akta o neovisnosti Kosova", rekao je Tadić u govoru pred Vijećem sigurnosti, na otvorenom početku sjednice.

Tadić je zatražio da se rješenje statusa Kosova nađe pod okriljem Vijeća sigurnosti i u skladu s međunarodnim pravom, te da se ne kažnjava Srbiju davanjem neovisnosti Kosovu zbog "tragičnih grešaka režima Slobodana Miloševića".

Naglasio je da "Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova i da će sačuvati svoj teritorijalni integritet i suverenitet svim demokratskim sredstvima, pravnim argumentima i diplomacijom".

Vijeću sigurnosti UN obratio se i kosovski premijer Hashim Thaqi, koji je naglasio spremnost njegove vlade da intenzivira provedbu demokratskih standarda, te pozvao na povratak srpskih izbjeglica.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, Hrvatska je u raspravi
podržala izvješće o misiji UNMIK-a, ostvareni napredak u provedbi demokratskih standarda na Kosovu, založila se za povratak izbjeglica, te pozvala na pravodobno rješavanja statusa Kosova i naglasila da je europska perspektiva nezamjenjiva za Kosovo i regiju.

Dok je glavnina Vijeća sigurnosti UN, na čelu sa SAD-om i europskim članicama, inzistirala na raspravi o izvješću UNMIK-u, predstavnik Rusije Vitalij Čurkin podržao je stajališta Tadića, ističući kako Vijeće sigurnosti treba odlučivati o statusu Kosova.

Američki veleposlanik pri UN-u Zhalmay Khalilzad rekao je nakon sjednice, da je Vijeće sigurnosti blokirano kada je riječ o Kosovu.
"Vijeće sigurnosti UN-a je blokirano kod rasprave o konačnom statusu Kosova i ne postoje nikakve naznake da postoji uloga za Vijeće sigurnosti u tom pitanju", izjavio je Khalilzad.

Pozdravio je uspješno provedene izbore na Kosovu, te istaknuo kako međunarodna zajednica treba pomoći Kosovarima da unaprijede demokratizaciju i gospodarski razvoj te pohvalio izraženu predanost premijera Hashima Thaqija za višenacionalnu budućnost Kosova.

Ističući važnost skorog rješavanja statusa Kosova, američki je
diplomat pozdravio spremnost EU da se angažira i pozvao Srbiju da postupa "mudro".

"Shvaćamo da će biti teških dana i tjedana pred nama. Očekujemo i nadamo se da će Srbija postupati mudro, i da neće učiniti ništa vezano uz konačni status Kosova što će dugoročno negativno utjecati na njezine odnose s Europom i SAD", naglasio je Khalilzad.

Američki veleposlanik je pozdravio najavu Tadića da će odgovor Srbije na moguće proglašenje neovisnosti Kosova biti u pravnim i diplomatskim okvirima, bez vojnih akcija, te izrazio nadu da reakcija Beograda neće uključivati gospodarski pritisak, uskratu vode ili električne energije.

Na pitanje da komentira izjavu Tadića kako je Srbija, u slučaju da KFOR ne bude u mogućnosti zaštiti srpsko stanovništvo, spremna pomoći u pružanju te zaštite uz suglasnost nadležnih međunarodnih institucija, Khalilad je izbjegao izravno odgovoriti, ističući kako vjeruje da snage NATO-a mogu sačuvati mir na Kosovu.

Kosovski premijer Hashim Thaqi zamoljen da komentira tu Tadićevu izjavu, sugerirao kako je ona predizbornog karaktera. Na pitanje novinara kada treba uskoro očekivati priznanje Kosova, budući da se ono u diplomatskim krugovima UN-a najavljuje nakon 3. veljače, Thaqi je odgovorio "mi smo spremni za proglašenje neovisnosti".

Predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin, se u izjavi za novinare
usprotivio ocjeni da Vijeće sigurnosti UN više nema ulogu u
odlučivanju o statusu Kosova, ističući kako to treba biti "prioritet
Vijeća" i da se nikakva odluka o statusu Kosova ili međunarodnoj vojnoj i civilnoj prisutnosti u njemu, ne može donijeti bez Vijeća
sigurnosti UN.

Čurkin je naglasio kako u slučaju jednostranog proglašenje
neovisnosti, kojim bi se kršila rezolucija 1244 i Povelja UN-a, Kosovo ne može očekivati da će postati 193 članica UN-a, ne najavljujući izrijekom da će Rusija spriječiti primanje Kosova u UN.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene